Translate

31. 10. 2016.

EU i Kanada potpisale sporazum o slobodnoj trgovini




EU i Kanada potpisale sporazum o slobodnoj trgovini                                     
Objavljeno : 31.10.2016.                         
  
Drama oko slobodne trgovine EU i Kanade okončana je 30. oktobra potpisivanjem sporazuma nakon što je dan ranije belgijski region Valonija objavio da ga prihvata. Sporazum o slobodnoj trgovini ukloniće 99% carina i uvećati trgovinu sa Kanadom za 12 milijardi evra godišnje i doprineće ekonomskom rastu i zapošljavanju sa obe strane Atlantika. EU tvrdi da sporazum neće sprečiti vlade da štite ekološke i socijalne standarde ako ocene da je to potrebno, uprkos bojaznima u Valoniji i drugim evropskim regijama da će velike kompanije "imati odrešene ruke".

"Postavili smo međunarodne standarde koje će slediti oni sa kojima pregovaramo o slobodnoj trgovini", istakao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Dok su se ispred sedišta EU u Briselu okupljali protivnici sporazuma, kanadski premijer Džastin Trudo, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Komisije i premijer Slovačke, zemlje koja predsedava EU, Robert Fico potpisali su Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum EU-Kanada (CETA).

"Sporazum je plod dugih diskusija. Teških diskusija koje su se međutim uvek odvijale uz poštovanje među partnerima koji dele zajedničke vrednosti", rekao je Trudo novinarima nakon potpisivanja, prenela je agencija AP.

EU je za potpisivanje sporazuma bila potrebna saglasnost svih 28 članica a Belgija je morala da ima saglasnost svih regiona za sporazum CETA.

Potpisivanje sporazuma, planirano za 27. oktobar, moralo je da bude otakazano zbog protivljenja Valonije.

Valonija, region manji od američke države Nju Džerzi, nije bila za sporazum 500 miliona građana EU i 35 miliona Kanađana. Političari iz tog regiona tvrdili su da će CETA potkopati ekološke, standarde rada i potrošačke standarde i omogućiti multinacionalnim kompanijama da unište lokalne firme.

Nakon više rundi pregovora tokom poslednje nedelje oktobra, Belgija je 29. oktobra ujutru formalno objavila da prihvata sporazum.

"Činjenica da ljudi postavljaju pitanja o sporazumu koji će značajno uticati na naše ekonomije daje nam priliku da pokažemo da će efekti biti pozitivni i to je dobra stvar", istakao je Trudo.

Junker je pozdravio sporazum kao "najbolji i najnapredniji koji je EU ikada potpisala". Kako je dodao, EU je "zahvalna Kanadi što je bila strpljiva".

Međutim, Junker je rekao i da "Belgija treba da razmisli kako funkcioniše u međunarodnim odnosima".

Rad na sporazumu CETA počeo je 2009. a tekst je završen pre dve godine ali se čekalo odobrenje.

Odlaganje potpisivanja sporazuma CETA nametnulo je pitanje da li je EU sposobna za velike trgovinske sporazume.

Pregovori o sličnom sporazumu sa SAD - TTIP, jedva da su napredovali ove godine a neki značajniji progres se ne očekuje pre nego što SAD u januaru dobiju novog predsednika.

"Nije realno očekivati zaključenje sporazum TTIP u ovom trenutku", rekla je 30. oktobra evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem ukazujući na predsedničku kampanju u SAD.

A EU čekaju i pregovori o trgovini sa Britanijom kada ta zemlja počne proces izlaska iz bloka.

Izvor: AP

Foto: AP

Nema komentara:

Objavi komentar