Translate

17. 10. 2016.

Cilj usklađivanja u poglavlju 1 otklanjanje prepreka u trgovini




  Cilj usklađivanja u poglavlju 1 otklanjanje prepreka u trgovini                                    
Objavljeno : 17.10.2016.             

Srbija će posebnom strategijom i akcionim planom za poglavlje 1 o slobodi kretanja robe urediti potpuno prenošenje evropskog zakonodavstva u toj oblasti i otklanjanje prepreka u trgovini, odnosno usklađivanje sa standardima EU, rekao je 17. oktobra predsednik pregovaračke grupe za poglavlje 1 Jovan Petrović. Strategija i akcioni plan za harmonizovanu oblast u okviru pregovaračkog poglavlja 1, deo su merila za njegovo otvaranje koje bi se moglo očekivati sledeće godine, rekao je on. U usklađivanju u toj oblasti posebno će biti važno da se poslovna zajednica upozna sa dinamikom kojom će se standardi uvoditi i da se predvide troškovi, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

"Obaveza svake države je da stvori uslove da preduzeća proizvode i plasiraju proizvode koji su konkurentni i bezbedni za potrošače. Srbija je u tom smislu uspostavila neophodan sistem i do sada preuzela 75% zakonodavstva i 97% evropskih standarda", rekao je Petrović na skupu o nacrtu strategije i akcionog plana u toj oblasti.

Strategija i akcioni plan za harmonizovanu oblast u okviru pregovaračkog poglavlja 1 koji su u pripremi, deo su merila za otvaranje tog poglavlja, ali su važni i za srpsku industriju i zaštitu potrošača, dodao je on.

"Implementacija ovog dokumenta će omogućiti uklanjanje nepotrebnih prepreka u trgovini i razvoj mogućnosti za naše privrednike i plasman njihovih proizvoda na domaćem i inostranim tržištima", rekao je Petrović koji je vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede.

On je rekao da će strategija biti posebno važna za mala i srednja preduzeća u Srbiji, odnosno njihovu pripremu za proizvodnju u skladu sa standardima EU, čime će se podići i konkurentnost.

Petrović je novinairma uoči skupa u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da se nada da će poglavlje moći da bude otvoreno sledeće godine.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević ocenila je da nije jednostavno otvoriti to poglavlje niti se to može učiniti brzo.

"Dobra stvar je da je, kada ga neka država otvori, proces pregovora mnogo kraći jer je strategijom sve isplanirano i nekako dogovoreno”, rekla je ona novinarima uoči skupa.

Ona je rekla da je cilj Srbije da sva poglavlja otvori do kraja 2018.

Tanja Miščević je rekla da ostaje da se dovrši i analiza stanja u neharmonizovanim oblastima u vezi sa poglavljem 1.

Ona je istakla da je jako važna komunikacija sa poslovnom zajednicom kako bi se privrednici upoznali sa dinamikom kojom će se standardi uvoditi.Ocenila je da će izazov biti kako da se obezbede sredstva za usklađivanje sa standardima EU.

"Najveći izazov jesu da svi budu uključeni, da se vrlo dobro proračunaju troškovi i nađe način da oni ne budu na teret malih i srednjih proizvođača”,  rekla je ona.

Potpredsendik PKS Miroslav Miletić je rekao da se od zemlje kandidata očekuje da primeni propise i standarde u oblasti slobode kretanja robe najkasnije do dana pristupanja Uniji.

Na skupu je rečeno i da EU kroz tvining projekat, vredan milion evra, podržava unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta proizvoda u Srbiji, u čemu sturčnu pomoć Srbiji pruža Češka.

Ambasaorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova rekla da je sloboda kretanja robe jedna od četiri ključna oblasti kada je reč o zajedničkom tržištu EU.

Autor: M.P.

Nema komentara:

Objavi komentar