Translate

27. 10. 2016.

Grčki ustavni sud poništio TV licence




                            Grčki ustavni sud poništio TV licence                                      
Objavljeno : 27.10.2016.                          

Ustavni sud Grčke presudio je da je septembarska aukcija za dozvole za korišćenje frekvencija bila neustavna jer je u procesu zaobiđen nezavisni regulator za medije. To je novi problem za grčku vladu leve orijentacije koja se odlučila za prodaju frekvencija u sklopu borbe protiv korupcije. Opozicija je za aukciju i njenu propast na sudu rekla da predstavlja "neuspeli medijski puč" pozivajući premijera da raspiše preveremene izbore. U vladi spremaju novi zakon i kažu da će televizije do njegovog usvajanja nastaviti da rade "u režimu bezakonja", odnosno sa privremenim dozvolama.

Sudije grčkog ustavnog suda u kasnim večernjim satima 26. oktobra glasale su 14 prema 11 da je aukcija bila neustavna.

Presuda znači da će "keša gladna" vlada ostati bez 246 miliona evra koliko bi dobila od prodaje a odložen je i njen plan da smanji broj privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijim na četiri sa sadašnjih osam. Četiri kompanije koje su na aukciji dobile dozvole već su državi platile prvu tranšu.

Aukcija je izazvala političke trzavice oko korupcije i kontrole medija. Opozicione partije optužile su premijera Aleksisa Ciprasa, čija je partija Siriza relativno nova na "mejnstrim" političkoj sceni, da pokušava da zadobije uticaj u medijima.

Cipras je aukciju frekvencija postavio u centar reformi. On je tvrdio da će aukcija pokidati vezu između tradicionalno moćnih političkih partija i industrijalaca koji koriste vlasništvo nad medijima da dobijaju lukrativne ugovore od države. Ta veza, KAKO kažu u grčkoj vladi, stvorena je tokom decenija finansijskih malverzacija i uzrok je grčke finansijske krize.

U obraćanju članovima svoje partije za vikend, Cipras je obećao da će braniti preispitivanje licenci.

"To nije samo jedan front u ratu protiv korupcije, To je borba za odbranu demokratije i vladavine prava u ovoj zemlji", kazao je tada Cipras, prenela je agencija AP.

Međutim, kasno sinoć portparolka vlade Olga Gerovasili rekla je da će vlada poštovati odluku suda ali da će već 31. oktobra dostaviti parlamentu nacrt novog propisa kojim se reguliše izdavanje TV licenci.

Kako je preneo EurActiv.com, Gerovasili je kazala da je sudska odluka obavezujuća ali da "vraća zemlju u prethodnu neustavnu situaciju".

Background
Grčki parlament je u oktobru 2015. usvojio novi zakon o medijima ispunjavajući obećanje dato u okviru sporazuma o paketu pomoći koji je Atina postigla sa međunarodnim kreditorima.

Prema vladi, cilj zakona je otvaranje medijskog tržišta za konkurenciju novih igrača. Međutim, opozicione partije su optužile Sirizu da pokušava da preuzme kontrolu nad medijima.

"Grčka je jedina članica EU koja nijednom za 25 godina nije pokrenula proces davanja dozvola privatnim TV kanalima već je na snazi bio režim bezakonja privremenih dozvola", kazao je Papas, inače "broj 2 u grčkoj vladi".
  
Gerovasili je, prenela je agencija AFP, rekla i da će odluka ustavnog suda "lišiti državni budžet neophodnih sredstava koja su potrebna društvu i koja će biti vraćena četvorici bogatih biznismena".

Zvaničnici ukazuju da privatni TV kanali u Grčkoj rade sa privremenim dozvolama koje su od 1995. obnavljane 15 puta.

Nova demokratija, vodeća opoziciona partija, opisala je aukciju i njenu propast na sudu kao "neuspeli medijski puč". Konzervativci su pozvali Ciprasa da se povuče i raspiše prevremene izbore.

Privatne radio stanice i TV kanali pojavili su se u Grčkoj krajem osamdesetih, nakon decenija državne kontrole medija. Prema ustavu, nadziralo ih je nezavisno telo - Nacionalni savet za radio i televiziju (ESR) čije članove bira parlament većinom. Međutim, Siriza i Nova demokratija nisu mogle da se slože oko sastava ESR i mesta su ostala upražnjena.

Aukciju je inače nadgledao i bavio se pitanjima medija nakon nje Ciprasov najbliži saradnik Nikos Papas, ministar bez portfelja zadužen za nadzor rada sekretarijata vlade i sekretarijata premijera, kao i generalng sekretarijata vlade za informacije i medije.

"Oni koji su sanjali da destablizuju zemlju i vladu sudskom odlukom, treba da se probude", prokomentarisao je Papas, preneli su mediji.

"To je obavezujuće ali nepravedno rešenje", kazao je za državnu TV Ert 1 Papas, arhitekta medijske reforme.

Vlada smatra da je grčko medijsko i tržište reklama, razoreno šestogodišnjom dužničkom krizom, ograničeno i da jedino "vidljivim" TV stanicama treba dozvoliti da nastave emitovanje.

Evropska komisija u septembru je saopštila da grčka vlada može da upravlja režimom dozvola u skladu sa domaćim zakonima, čime je u Briselu stavljena tačka na kontroverze u Atini.

Izvor: EurActiv.rs


Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar