Translate

27. 10. 2016.

Neophodna promena Ustava iz više razloga




                         Neophodna promena Ustava iz više razloga                        
Objavljeno : 27.10.2016.                             
  
Ustav Srbije potrebno je promeniti, jer je postojeći donet na brzinu i bez javne debate i zato što ne garantuje nezavisnost sudstva, rečeno je 27. oktobra u Beogradu na skupu o potrebi promene Ustava. Istaknuto je da je promena Ustava neophodna da se naglasi podela vlasti i nezavisnost sudstva i uklone nedoslednosti. Međutim, KAKO je rečeno, ustavna reforma mora biti proces koji će trajati više godina, kroz koji će proći nekoliko vlada.

Dragoljub Mićunović iz Centra za demokratiju rekao je da je Ustav ključna tačka kako će funkcionisati jedna zajednica, a da je promena Ustava Srbije neophodna iz više razloga i unutrašnjih i spoljnih.

"Iz spoljnih razloga, jer je Venecijanska komisija sugerisala da to moramo da uradimo. Mi još uvek nemamo definisane i potpuno priznate granice, a država koja to nema očigledno ima problem. Pored toga, postoje problemi sa decentralizacijom, lokalnom samoupravom, sa odnosima među delovima vlasti", rekao je Mićunović na skupu "Demokratski do promene Ustava".

On je naveo da zbog toga u Srbiji "postoji jedan demokratski deficit" i dodao da "mora jasnije da se naglasi podela vlasti i nezavisnost sudstva".

Mićunović je podsetio da se Ustavu koji je donet pre 10 godina zamera da je donet na brzinu, da su dogovori vođeni u političkom vrhu, bez učešća šire javnosti.

Bivša predsednica Vrhovnog suda i sudija Vrhovnog kasacionog suda, Vida Petrović Škero rekla je da već 10 godina postoje priče šta ne valja u Ustavu.

"Moje lično mišljenje je da je pravosuđe odnosno sudska vlast bila apsolutna kolateralna šteta u načinu rešenja kakav je položaj određen u Ustavu. Sudska grana nikada nije konsultovana u vezi sa Ustavom... Nadam se da će sadašnje promene biti sveobuhvatne, kao i da će diskusija biti sveobuhvatna i da promene neće biti samo u vezi sa pregovorima (sa EU) u vezi Poglavlja koja su otvorena", kazala je ona.

Prema njenim rečima, reforme Ustava dovele su do negativnih rezultata.

"Do čega smo došli? Do situacije da Visoki savet sudstva postane ustavna kategorija. A kako je on napravljen? Napravljen je tako da on nije uopšte organ koji je nezavisan... Odnos kako je postavljena podela vlasti daje nam pitanje da li je nezavisnost ostvarena. Sve predsednike sudova i tužioce, prvi izbor za sudije i zamenike tužioca i ono što je najvažnije sve članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca na posredan ili neposredan način bira skupština", kazala je Petrović Škero.

Ona je rekla da se postavlja pitanje da li podela vlasti koja postoji u Srbiji obezbeđuje nezavisnu sudsku vlast i da je praksa pokazala da nije bilo volje, kao ni da ustavna i zakonska rešenja nisu omogućila nezavisnost sudstva.

Prema njenim rečima, Ustav obiluje nedoslednostima i navela da je, između ostalog, izbegnuto pobrajanje sudova osim Vrhovnog kasacionog suda.

Govoreći o Ustavnom sudu Petrović Škero je rekla da taj sud vrši mnoga ovlaščenja vezana za sudsku vlast.

"Bez reformisanja odredbi kojima ćemo dobiti određenu nezavisnost u pogledu sastava Ustavnog suda nećemo imati nikakvu kvalitativnu promenu u pogledu funkcionisanja Ustavnog suda", kazala je ona.

Irena Pejić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu saglasila se da važećem Ustavu nedostaje "kontekstualni legitimitet" jer je donet na brzinu i bez javne rasprave, ali je navela da ustavna reforma mora biti proces koji će trajati nekoliko godina, kroz koji će proći nekoliko vlada.

Govoreći o preambuli Ustava Srbije, u kojoj se precizira da je Kosovo deo njene teritorije Irena Pejić je kazala da je to važno pitanje, ali da treba biti vezano za kompletnu promenu Ustava.

"Nema rezona menjati delimično Ustav. Duh Ustava je sadržan u preambuli na taj NAČINizraženi su stavovi ustavotvorca", rekla je ona.

Aleksandar Molnar sa Filozofskog fakulteta u Beogradu rekao je da je promena preambule u ovom trenutku neostvariva jer vodi u promenu Ustava.

Skup su organizovali Fondacija Fridrih Ebert, Centar za demokratiju i Fondacija za razvoj parlamenta.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstoc

Nema komentara:

Objavi komentar