Translate

05. 10. 2016.

Severna Irska preispituje Bregzit




                        Severna Irska preispituje Bregzit                                                              
Objavljeno : 05.10.2016.                

Severna Irska bi mogla da ospori istupanje Velike Britanije iz EU jer se time po oceni pravnika krši mirovni sporazum kojim su okončane decenije sukoba zbog podeljenosti Irske. U Belfastu se održava sudski postupak u kojem političari i aktivisti za prava žrtava sukoba u Irskoj u drugoj polovini 20. veka osporavaju validnost odluke o Bregzitu za Severnu Irsku. U isto vreme, Irska traži poseban status u EU kako bi zadržala otvorenost granica ka Severnoj Irskoj.

Advokat Ronan Laveri (Lavery) rekao je na sudu u Belfastu da je mirovnim sporazumom poznatom kao Sporazum na Veliki petak 1998. Severna Irska dobila pravo glasa u ustavnim promenama koje se na njih odnose.

"Stanovnici Severne Irske ima kontrolu nad ustavnim promenama koje se odnose na njih. To im se ne može nametnuti", rekao je Laveri, a preneo AFP. U Severnoj Irskoj se 56% građana izjasnilo za ostanak u EU.

Kako je preneo Gardijan, on je naveo i da bi napuštanje EU podrilo napredak ostvaren tokom mirovnog procesa.

Irci strahuju od ponovnog uspostavljanja granica nakon istupanja Britanije iz EU, što se očekuje najranije 2019.  Ukoliko se ne bi postigao sporazum sa Velikom Britanijom, trgovina bi se vratila na pravila koja važe u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi pogodilo Severnu Irsku zbog tarifa za izvoz. Takođe bi moglo da bude ugrpženo zajedničko područje za putovanja između Irske i Velike Britanije, što je važno za ekonomiju, ali i deo mirovnog procesa.

Briselski Politiko (Politico) piše i o zabrinutosti aktivista za prava žrtava nemira u Severnoj Irskoj od 70-ih do kasnih 90-ih godina 20. veka. Oni strahuju da će se pristup pravdi dodatno pogoršati jer neće imati pristup Evropskom sudu pravde, ali i da će izgubiti finansiranje organizacija žrtava. EU je od 1994. dala dve milijarde evra za mirovne projekte u Severnoj Irskoj.

Član grupe koja pred sudom u Belfastu traži da se Bregzit ne primenjuje automatski na Severnu Irsku je i Rejmond Mek Kord (Raymond McCord), pobornik prava žrtava čiji sin je poginuo u sukobima u Severnoj Irskoj. On smatra da odluku o istupanju mora razmotriti i skupština Severne Irske, Stormont.

Premijerka Britanije Tereza Mej 2. oktobra je isključila svaku mogućnost izuzeća od Bregzita.

"Pregovaraćemo kao jedna i jedinstvena Velika Britanija i napustićemo EU kao jedna i jedinstvena zemlja", rekla je Mej, odgovarajući na zahteve koji pristižu iz Severne Irske i Škotske.

Severna Irska - kolateralna šteta Bregzita

U sudu u Belfastu nastavlja se sudski postupak povodom Bregzita. Mirovni sporazum poznat kao Sporazum na Veliki petak sklopljen je 1998. kako bi se okončao sukob pristalica ujedinjenja sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili ujedinjenju sa Irskom. U sukobima od 1968. do 1998. život je izgubilo 3.500 ljudi.

Postupak se vodi u trenutku kada sve zabrinutija irska vlada planira da traži od EU poseban status koji bi sprečio da se između Velike Britanije i Irske ponovo uspostavi čvrsta granica, iako bi otvorena granica teorijski omogućila i građanima EU da putuju u Britaniju, navodi Gardijan.

Irska vlada pokreće i građanski dijalog u Dablinu 2. novembra na koji su pozvane političke partije, poslovna udruženja i nevladine organizacije iz Severne Irske i Repulike Irske. Jedan od ciljeva događaja upravo je i da se pokaže Briselu da je poseban status u ovom sučaju neophodan.

Ministar spoljnih poslova Irske Čarls Flanagan (Charles) ukazao je i da se tokom pregovora o istupanju Britanije mora voditi računa o tome da je mirovnim sporazumom predviđeno i da svi građani Severne irske mogu da dobiju i pasoše Irske, što će reći i EU.

Zamenik premijera Severne Irske i lider stranke Šin Fejn Martin Mek Ginis (McGuiness) 2. oktobra je razgovarao sa britanskim ministrom za istupanje iz EU Dejvdom Dejvisom (David Davis), nakon što je obelodanjeno da vlada naginje ka izlasku iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Mek Ginis je ocenio da je Velika Britanija u frontalnom sukobu sa EU i da će Severna Irska biti "kolateralna šteta".

Preispitivanje Bregzita od stranaka u Severnoj Irskoj traže Šin Fej, ali i Socijalnodemokratska stranka, kao i Laburisti i Zeleni. Najveća stranka Demokratska partija unionista (DUP) je za poštovanje rezultata referenduma.


Foto: Wikimedia

Nema komentara:

Objavi komentar