Translate

18. 10. 2016.

Novopazarska javna preduzeća krše zakon




Novopazarska javna preduzeća krše zakon                         

Objavljeno : 18.10.2016.                             

Predstavnik organizacije "Transparentnost Srbija" Zlatko Minić rekao je da javna preduzeća imaju obavezu, propisanu članom 71. Zakona o javnim preduzećima, da na sajtovima objavljuju sve informacije koje su od značaja za građane. U Novom Pazaru, pet od šest javnih preduzeća nemaju svoj sajt, dok se na internet prezentaciji Direkcije za izgradnju grada ne mogu pronaći nikakve informacije, pa čak ni one koje na osnovu zakona moraju da objavljuju.

"Javna preduzeća su dužna da na svojim sajtovima objave biografije direktora i članova nadzornog odbora, organizacionu strukturu, planove i programe, izveštaje o realizaciji tih planova, finansijske izveštaje sa mišljenjem ovlašćenog revizora", rekao je Minić za novopazarski radio Sto plus.

Prema njegovim rečima, nepostojanje sajtova javna preduzeća pravdaju nedostatkom novca, što nije prihvatljivo. On je ocenio da bi se njihovom izradom značajno poboljšala percepcija građana o radu javnih preduzeća.

"Kada smo direktora jednog javnog preduzeća u Novom Pazaru pitali da li zna da je zakonska obaveza da imaju sajt i da moraju javno da objavljuju tromesečne izveštaje o poslovanju, on nam je odgovorio da 'dođemo i uzmemo izveštaj'", kazao je Minić.

Minić smatra da bi se taj problem mogao rešiti tako što bi se sve neophodne informacije o radu javnih preduzeća objavile na sajtu Novog Pazara.

Ista situacija je i sa javnim preduzećima u Sjenici i Tutinu, jer ni jedno javno preduzeće u tim opštinama nema internet prezentaciju, niti se na zvaničnim sajtovima lokalnih samouprava mogu pronaći bilo kakvi podaci o radu preduzeća čiji su osnivači.

Zbog nepostojanja sajta i neobjavljivanja podataka, Zakonom o javnim preduzećima predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice javnog preduzeća.

Izvor: Beta 

Foto: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar