Translate

26. 10. 2016.

Nadzor šengenskih granica produžilo pet zemalja




                Nadzor šengenskih granica produžilo pet zemalja                                             
Objavljeno : 26.10.2016.             


Četiri zemlje Evropske unije i Norveška produžile su privremenu kontrolu na unutrašnjim granicama šengenskog prostora "zbog vanrednih okolnosti koje i dalje postoje" - zbog nekontrolisanog priliva migranata iz Turske u Grčku i celu Evropsku uniju preko Srbije i Makedonije, a u poslednje vreme i preko Bugarske. Takvu odluku su donele vlade Austrije, Nemačke, Danske, Švedske i Norveške na osnovu preporuke Evropske komisije koja je utvrdila da "vanredne okolnosti" nalažu nastavljanje provere pasoša i identiteta putnika i na unutrašnjim šengenskim granicama.

Ova mera će biti na snazi od 12. novembra i trajaće tri meseca dok se ponovo ne sagleda da li je potrebno novo produžavanje unutrašnje šengenske granične kontrole.

Lideri EU su pre nedelju DANA ponovili rešenost da se nekontrolisani priliv migranata u Evropu potpuno zaustavi i da se vremenom unutrašnji šengenski prostor bez granica usaglasi s novim okolnostima, a posebno su zatražili da se hitno potpuno postavi jaka evropska obalska straža i zaštite spoljne granice.

Sporazumom EU-Turska je zaustavljena nekontrolisana navala preko milion izbeglica u EU u 2015, a evropski komesar za unutrašnje poslove i imigraciju Dimitris Avramopulos je izjavio da "vanredne okolnosti i dalje postoje jer je, pored ostalog, oko 60.000 ilegalnih imigranata i dalje u Grčkoj, i oni bi mogli nastojati da idu u druge zemlje EU".

Evropska komisija se saglasila da unutrašnja šengenska kontrola bude nastavljena na granicama Nemačke i Austrije, kao i Austrije s Mađarskom i Slovenijom, na pomorskim i kopnenim granicama Danske s Nemačkom, pomorskim lukama koje Norvešku povezuju s Danskom, Nemačkom i Švedskom, i u lukama na jugu i zapadu Švedske, kao i na mostu "Eresund" koji Švedsku povezuje s Danskom.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je izjavio da "šengenski prostor bez granica jeste istorijsko dostignuće" koje EU želi da očuva, "ali, nažalost, još smo daleko od toga da to povratimo".

Evropska komisija je u obrazloženju preporuke za nastavak nadzora na nekim unutrašnjim granicama Šengena navela da se u Grčkoj i još nekim članicama Unije nalazi veliki broj ilegalnih imigranata, dok se ionako veliki broj zahteva za odobrenje azila povećava, "što izaziva ogromne teškoće državnim upravama unutar šengenskog prostora".

"Velike manjkavosti u upravljanju spoljnim granicama u Grčkoj i sve veći broj nepopisanih migranata u toj zemlji, koji bi mogli da pokušaju da ilegalno odu u druge zemlje članice, doveli su do vanrednih okolnosti i predstavljaju ozbiljnu pretnju javnom redu i unutrašnjoj bezbednosti, stavljajući u opasnost sveukupno funkcionisanje prostora Šengen", navela je Komisija.

Izvor: Beta 
Foto: Evropska komisija

Nema komentara:

Objavi komentar