Translate

13. 10. 2016.

Energetska zajednica: Povučen predlog za sankcije Srbiji




             Energetska zajednica: Povučen predlog za sankcije Srbiji                                             
Objavljeno : 12.10.2016.   
          
Sankcije Srbiji su povučene sa dnevnog reda ministarskog sastanka Energetske zajednice koji se u petak održava u Sarajevu, rečeno je 12. oktobra EurAktivu u Sekretarijatu Energetske zajednice. Tome je prethodio dogovor sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem o obavezujućem akcionom planu za razdvajanje delatnosti u Srbijagasu. Antić je prethodno rekao da će obavestiti EZ o planu za ispravljanje dugog kašnjenja u usklađivanju sa propisima EZ i zatražio razumevanje ove organizacije.

"Nakon efikasnog i posvećenog dijaloga direktora Sekretarijata (Janeza) Kopača i ministra (energetike Aleksandra) Antića, postignut je sporazum o obavezujućem akcionom planu za restrukturiranje Srbijagasa, čime će se u isto vreme rešiti ovaj slučaj i postaviti osnov za sertifikaciju Transportgasa Srbija, budućeg operatera prenosnog sistema, u skladu sa Trećim energetskim paketom", navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata Energetske zajednice.

Sekretarijat je ranije najavio da će na sastanku ministarskog saveta Energetske zajednice tražiti da se odlučuje o mogućim kaznenim merama za Srbiju zbog velikog kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu u skladu sa propisima EU koji se primenjuju u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope.

U Sekretarijatu EZ za EurAktiv navode da je Vlada Srbije 11. oktobra usvojila dekret kojim se gasnim kompanijama nameće obaveza da rade u skladu sa akcionim planom za Srbijagas, i da će Ministarstvo energetike redovno dostavljati izveštaj Sekretarijatu i garantovati transparentnost procesa.

"U svetlu takvog razvoja situacije, postignut je dogovor da Sekretarijat suspenduje zahtev Ministarskom savetu da usvoji mere protiv Srbije na ovogodišnjem sastanku", navode u Sekretarijatu.

Navodi se da su Sekretarijat i srpska vlada prethodnih nedelja imali "intenzivnu komunikaciju" kako bi našli sporazumno rešenje o razdvajanju operateri prenosnog sistema u sektoru gasa.

Propust Srbije okarakterisan je kao "ozbiljan i trajan", a vlada je izrazila "snažnu odlučnost" da to promeni i u Sekretarijatu je našla "pouzdanog partnera za rešavanje slučaja".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ranije 12. oktobra je rekao da se nada da Energetska zajednica neće uvesti kaznene mere Srbiji i da će ovu organizaciju do kraja dana obavestiti o aktivnostima za reorganizaciju Srbijagasa u skladu sa propisima Zajednice.

On je novinarima na otvaranju Sajma energetike rekao da će do kraja dana napisati pismo Sekretarijatu Energetske zajednice u kojem će navesti da je Vlada Srbije dala podršku reorganizaciji u Srbijagasu i da je dosta posla urađeno.

"Potebno je uraditi još neke stvari, nadam se da će Energetska zajednica imati razumevanja. Putujem u Sarajevo (na ministarski sastanak), nadajući se da nećemo dobiti sankcije", rekao je Antić.

Sankcije Srbiji bile su na dnevnom redu ministarskog sastanka, objavljenom na sajtu Energetske zajednice. One se izriču zbog velikih kašnjenja u usklađivanju sa propisima EU koji se primenjuju u okviru Energetske zajednice i u najgorem slučaju mogu podrazumevati uskraćivanje fondova EU za energetiku. Druge mere suspenzija glasačkog prava i isključenje zemlje sa sastanka ili iz mehanizama predviđenih Ugovorom o EZ.

Sankcije takođe ukida ministarski savet, prostom većinom.

Do sada su u EZ sankcije izrečene samo jednom, prošle godine na ministarskom sastanku u Tirani, a kažnjena je Bosna i Hercegovina.


Nema komentara:

Objavi komentar