Translate

11. 10. 2016.

Poljaci kupuju američke umesto evropskih helikoptera




Poljaci kupuju američke umesto evropskih helikoptera                                                

Objavljeno : 11.10.2016.             


Poljska vlada je saopštila 11. oktobra da će kupiti najmanje 21 američki helikopter "blek hok" kako bi modernizovala oružane snage. To je saopštila samo nekoliko dana pošto je odustala od kupovine 50 helikoptera "karakal" od evropske kompanije Erbas helikopters. Zbog toga su odnosi Pariza i Varšave zahladneli a predsednik Francuske Fransoa Oland je odlučio da odloži posetu Poljskoj, planiranu za ovu nedelju.

Poljska premijerka Beata Šidlo i ministar odbrane Antoni Maćjerevič najavili su da će Poljska kupiti američke helikoptere prilikom obilaska fabrike helikioptera u Mjelecu, na jugoistoku zemlje. Nova saradnja je najavljena tom prilikom kako bi se rukovodstvo i zaposleni umirili posle propasti projekta sa Erbasom koji je planirao da uloži u razvoj te fabrike.

Maćjerevič je rekao da će kompanija Lokid Martin (Lockheed Martin) pre kraja godine isporučiti dva "blek hoka" proizvedena u fabrici u Mjelecu, a zatim osam u 2017. i još 11 helikoptera 2018.

Beata Šidlo je rekla da, iako je fabrika u Poljskoj koja proizvodi helikoptere u vlasništvu strane kompanije, ona zapošljava više hiljada Poljaka i plaća porez u Poljskoj, tako da će kupovina tih helikoptera biti "ekonomski rodoljubiv čin".

Nova saradnja je objavljena jedva 24 sata pošto je Maćjerevič saopštio da će ove nedelje početi razgovore o toj transakciji, što ukazuje da se o ugovorima sa Lokid Martinom razmišljalo i pre zvaničnog obustavljanja pregovora sa Erbasom 4. oktobra, piše AFP.

Agencija AP navodi da je načelan dogovor sa Erbasom postigla prethodna, proervopska poljska vlada koju je predvodila Građanska platforma, dok su konzervativci iz sada vladajuće stranke Pravo i pravda bili sumnjičavi prema tom dogovoru ali su nastavili razgovore tokom nekoliko meseci.

Poljski zvaničnici sada tvrde da dogovor sa Erbasom nije bio u skladu sa poljskim interesima, što ta kompanija odbacuje.

Poljska vlada je optužila Erbas da je odgovoran za raskid ugovora, odnosno da nije odgovorio na predloge koje je Poljska iznela u vezi sa ofset aranžmanom o kupovini helikoptera.

Ofset ugovori se često koriste u oblasti odbrane a podrazumevaju da prodavac pristane da uloži u sektor ili robu kupca. Ofset aranžmani mogu da zahtevaju od prodavca da koristi određene materijale i delove, ili ulaže u razvoj određenog proizvoda kupca.

Erbas: Niko sa nama nije tako postupao

Direktor grupe Erbas Tom Enders je oštro kritikovao poljsku vladu ocenivši da sa tom kompanijom niko nikada nije tako postupao i da će tražiti da joj se nadoknadi šteta.

"Nikada nas nijedna vlada sa kojom smo poslovali nije tretirala kao ova vlada", rekao je on za AFP i dodao da ima utisak da ih je poljska vlada mesecima "vozala".

"Erbas je zaista želeo da uloži u Poljsku i želeli smo da doprinesemo stvaranju konkurentne avioindustrije u ovoj zemlji. Ali poljska vlada nam je zalupila vrata pred nosom", rekao je on.

Erbas je prethodno odbacio razloge koje je Poljska navela za odustajanje od ugovora u otvorenom pismu koje je direktor Erbas helikoptersa Gijom Fori dostavio 11. oktobra poljskoj premijerki.

Varšava je tražila da u vrednost ugovora bude uključen i porez na dodatu vrednost od 23%, što nije uobičajeno za ofset aranžmane. Ugovor bez PDV-a je vredeo 10,8 milijardi zlota ili 2,53 milijardi evra, piše AFP.

Enders je rekao da još više zbunjuje to što se poljska vlada sada opredelila za kompaniju koja nije dostavila ponudu u skladu sa kriterijumima i koja je ranije odbačena.

Erbas je odbacio tvrdnje poljskih zvaničnika da su tako postupili kako bi zaštitili interese zemlje.

Ta kompanija je predložila da u potpunosti u Poljskoj proizvede minimum 50 helikoptera "karakal" ali da helikoptere u prvoj isporuci sastave poljski mehaničari u Francuskoj.

Ugovor je trebalo da donese Poljskoj 3.800 novih radnih mesta, od kojih bi sam Erbas otvorio 1.250 u Lođu, Radomu i Deblinu.

Izvor: AFP, AP


Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar