Translate

05. 12. 2013.

IZJAVA - JOVANA DAMJANOVIĆA - PREDSEDNIKA SVETSKE ORGANIZACIJE ROMA



IZJAVA  JOVANA DAMJANOVIĆA,  PREDSEDNIKA  SVETSKE ORGANIZACIJE  ROMA


POVODOM  ZAPOŠLJAVANJA  SANJE ŠAJN U MINISTARSTVU  SPOLJNIH POSLOVA

Povodom nedavnih novinskih natpisa, oglasio se predsednik, Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović, čestitajući Vladi Republike Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova na tome što su zaposlili Sanju Šajn na poziciju atašea za kulturu i medije u ambasadi Republike Srbije u Beču.

„Smatram da je od izuzetnog značaja kako za samu romsku zajednicu, tako i za Republiku Srbiju, činjenica da je mlada i obrazovana Romkinja zapošljena na tako istaknutoj poziciji pri MSP-u. 


Zaista je krajnje vreme da se romski narod u potpunosti integriše u društvene tokove, ali ne samo na papiru, već Romi treba da participiraju u svim nivoima vlasti – od lokalne samouprave do ministarstava, u skladu sa afirmativnim merama Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.

Takođe sam siguran da ovaj slučaj ne bi smeo biti problem, kao što ga pojedinci i pojedini mediji pokušavaju predstaviti, samo zato što je nečija ćerka dobila posao u ministarstvu. 

Na prvo mesto treba staviti nečiju stručnost, sposobnost i zalaganje. Na ovaj način, Republika Srbija na pragu započinjanja pregovora sa EU još jednom ima priliku da pokaže evropskim institucijama i državama da su Romi u Srbiji integrisani u društvo i da Srbija primenjuje principe pozitivne diskriminacije“, zaključio je Damjanović.

Beograd,  Sekretarijat

4.12.2013.god.  Svetske organizacije Roma Rromanipen

Svetske organizacije Roma Rromanipen

Nema komentara:

Objavi komentar