Translate

19. 02. 2014.

Korupcija košta EU 120 milijardi evra




Korupcija košta EU 120 milijardi evra    

Objavljeno : 03.02.2014.
 
Korupcija i dalje pogađa sve zemlje Evropske unije i košta evropsku ekonomiju oko 120 milijardi evra godišnje, upozorava se u prvom Izveštaju o borbi protiv korupcije u EU i ukazuje da članice moraju da urade više kako bi sprečile i kaznile korupciju. Da je korupcija u njihovoj zemlji raširena smatra tri četvrtine građana EU, ali i kompanija. Na prisustvo korupcije najviše ukazuju građani Grčke i Italije, a kada je reč o poslovnom sektoru, kompanije iz takođe Grčke i Italije, ali i Španije. Firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspešno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima.


Izveštaj koji je 3. februara objavila Evropska komisija pokazuje i da se priroda i nivo korupcije, ali i mere koje članice EU preduzimaju u borbi protiv korupcije, razlikuju od zemlje do zemlje.

"Korupcija potkopava poverenje građana u demokratske institucije i vladavinu prava, nanosi štetu evropskoj ekonomiji i uskraćuje članicama EU preko potreban poreski prihod. Članice su puno učinile poslednjih godina u borbi protiv korupcije ali je Izveštaj pokazao da je to daleko od dovoljnog", istakla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmström).

Komisija članicama preporučuje da u borbi sa korupcijom ojačaju mehanizme interne kontrole, unaprede efikasnost politika za rešavanje sukoba interesa, sprovode efikasnije politike da bi umanjile rizike od korupcije na lokalnom nivou i u oblastima "sklonim" korupciji, unaprede efikasnost sudova i tužilaštva, štite nezavisnost i kapacitete agencija za borbu protiv korupcije.

Takođe se u Izveštaju preporučuje članicama EU da spreče osptrukciju krivičnih procesa sa optužbom za korupciju, štite uzbunjivače, umanje rizike za mito iz inostranstva, preduzmu odlučne mere da osiguraju transparentnost lobiranja.

Građani i korupcija

Specijalno istraživanje Komisije Eurobarometar pokazuje da 76% građana EU smatra da je korupcija raširena u nihovoj zemlji a više od polovine misli da je nivo korupcije povećan u poslednje tri godine. Istovremeno 8% ispitanih kaže da su doživeli ili bili svedoci korupcije u prethodnih godinu dana ali je samo 12% od njih i prijavilo korupciju.

U Grčkoj 99% građana smatra da je korupcija u njihovoj zemlji raširena, u Italiji 97%, Litvaniji, Španiji i Češkoj po 95%, Hrvatskoj 94%, Rumuniji 93%, Sloveniji 91% a u Portugaliji i Slovačkoj po 90%.

Samo u nordijskim zemljama većina građana misli da je korupcija retka i to u Danskoj 75%, Finskoj 64% a Švedskoj 54%.

Izveštaj je pokazao da 56% Evropljana smatra da je korupcija u njihovoj zemlji povećana u poslednje tri godine. Poređenja radi, 2011. godine to je mislilo 47% ispitanika.

Najviše građana koji smatraju da je korupcija porasla poslednjih godina beleži se u Španiji (77%), Sloveniji i Češkoj (76%) i Italiji (74%).

Manje od četvrtine anketiranih (23%) misli da se njihove vlade efikasno bore sa korupcijom.

Istovremeno 81% građana EU ocenjuje da je korupcija u njihovim zemljama posledica previše bliske veze biznisa i politike, 69% misli da protekcija i korupcija ometaju konkurenciju, 67% je uvereno da je korupcija deo poslovne kulture u njihovoj zemlji a 56% da u njihovim zemljama dobro rade samo oni sa političkim vezama.

Biznis i korupcija

Istraživanje poslovnog sektora pokazalo je da 75% kompanija smatra da je u njihovoj zemlji korupcija raširena pri čemu to misli 99% firmi u Grčkoj, po 97% u Španiji i Italiji i po više od devet kompanija od deset u Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji.

Gledano po sektorima, da je korupcija raširena najčešće smatraju građevinske kompanije (79%) a najređe telekomunikacione i IT kompanije (62%).

Na korupciju kao problem u poslovanju požalilo se 43% evropskih kompanija. Taj problem je, prema rezultatima Eurobarometra, najizraženiji u Češkoj, gde na njega ukazuje 71% kompanija, a slede Portugalija (68%), Grčka i Slovačka (66%).

Gotovo polovina (47%) kompanija slaže se da u njihovoj zemlji može uspešno da se posluje samo sa političkim vezama a najraširenija koruptivna praksa je favorizovanje prijatelja i porodice u biznisu (to izdavaja 43% ispitanih kompanija). Slede poreske prevare i neplaćanje poreza na dodatu vrednost (42% anketiranih kompanija).

Takođe se 32% kompanija koje su učestvovale u istraživanju požalilo da ih je korupcija sprečila da dobiju ugovor na tenderu. I na taj problem najčešće ukazuju građevinske firme (35%). Gledano po zemljama, na to upozorava po najmanje polovina ispitanih kompanija u Bugarskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Češkoj.

Izvor: EurActiv.rs 
Foto: Sxc.hu

Nema komentara:

Objavi komentar