Translate

18. 02. 2014.

U 2012. civilnom društvu 8 milijardi dinara javnih sredstava





U 2012. civilnom društvu 8 milijardi dinara javnih sredstava 


Objavljeno : 18.02.2014.

U Srbiji je u 2012. godini isplaćeno za finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta na svim nivoima vlasti 8,64 milijarde dinara, od kojih je znatan deo namenjen političkim strankama, rečeno je 18. februara na predstavljanju godišnjeg izveštaja o finansiranju civilnog društva budžetskim sredstvima. Najviše sredstava je dodeljeno odlukom rukovodilaca, dok su javni konkursi na trećem mestu po iznosu dodeljenih sredstava. U 2012. najviše su podržani projekti u oblasti sporta čiji je udeo 35%, a zatim u oblasti kulture i dece i mladih. U Srbiji su budžetskim sredstvima za civilno društvo obuhvaćene političke stranke i crkve i verske zajednice, a najviše udruženja je u oblasti sporta, dok manji procenat otpada na organizacije koje se bave javnim zastupanjem, zakonima i politikama.

Prema izveštaju koji je pripremila Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije, u 2012. je od planiranih 9,23 milijardi dinara, prema odgovorima koji su organi dostavili, isplaćeno 8,64 milijarde dinara budžetskih sredstava na svim nivoima vlasti za organizacije civilnog društva, rekla je zvaničnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Milena Banović.

Ona je na predstavljanju prvog izveštaja kojim su obuhvaćena izdvajanja sa republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa, rekla da je najviše sredstava odobreno na republičkom nivou, 6,43 milijardi dinara, i isplaćeno 5,82 milijardi dinara.

"Ove razlike u odobrenom i isplaćenom se javljaju iz više razloga a jedan od njih je i problem sa likvidnošću budžeta, kao i to da su neki projekti odobreni krajem godine", rekla je ona.

Najviše sredstava, od šest budžetskih klasifikacija, planirano je po budžetskoj klasifikaciji 481 - dotacije nevladinim organizacijama, ukupno 7,8 milijardi dinara ili 84,4%, a prema Nacrtu zakona o završnom računu za budžet za 2012, "izvršenje budžeta" po toj klasifikaciji je bilo 7,56 milijardi dinara.

Tom klasifikacijom su obuhvaćena i sredstva za crkve i verske zajednice u iznosu od 517 miliona dinara i za političke stranke u iznosu od 2,5 milijardi za političke stranke, a kada se ta sredstva odbiju ostaje da je organizacijama civilnog društva isplaćeno 4,5 milijardi dinara, navodi se u izveštaju.

Najviše sredstava na republičkom nivou izdvojilo je Ministarstvo omladine i sporta, ukupno tri milijarde dinara ili 47%, i Minstarstvo finansija i privrede koje je nadležno za transfer para političkim partijama, ukupno 2,57 milijardi ili 40%.

Najviše sredstva doneto je odlukom rukovodioca, ukupno 3,63 milijardi dinara ili 39%, kroz "ostalo" 3,43 milijardi ili 37,16% a javnim konkursima 1,73 milijardi ili 18,8%.

Javni konkurs je, međutim, drugi po broju konkursa na lokalnom nivou, ali je na trećem mestu po izdvojenim sredstvima, rekla je Banovićeva koja je šefica Odseka za planiranje i stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom.

Ona je dodala da se izveštaj nije bavio analizom odluka rukovodioca i podsetila da je zakonom predviđeno da se za neke organizacije sredstva dodeljuju na taj način.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković je rekla da su od 2012. obavezujući konkursi za dodelu sredstava i da su procedure pojednostavljene tokom 2013, ali da veliki broj opština nije upoznat sa tim izmenama.

Ona je dodala da će se od 2015. godine pripremati programski budžet i da će tada biti lakše pratiti izdvajanje sredstava za civilno društvo.

Prema izveštaju, najviše projekata je u 2012. podržano u oblasti sporta čiji je udeo 35%, zatim u oblasti kulture (12%) i dece i mladih, sa udelom od 9%.

Izveštaj je rađen na osnovu upitnika koji su poslati republičkim, pokrajinskim i lokalnim vlastima, a na koje je u potpunosti odgovorilo 114 organa. Na predstavljanju izveštaja je rečeno da bi se, ako bi se uključili i delimično popunjeni upitnici, ukupan broj organa koji su finansirali organizacije civilnog društva u 2012. popeo na 145.

Ukazano je i da zbog delimičnih odgovora u izveštaj nisu uključene i neke od institucija koje daju značajna sredstva civilnom društvu, poput ministarstava kulture i prosvete, a čija se sredstva procenjuju na milijardu dinara.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je ocenio da je potrebno razmotriti sistem budžetske klasifikacije kako bi se omogućio bolji uvid u način dodeljivanja sredstva za civilno društvo.

Nenadić je rekao da nalazi izveštaja nameću dva pitanja na kojima treba raditi - pitanje saradnje ili odsustva saradnje pojedinih organa pri izveštavanju o dodeli sredstava, kao i pitanje pravnog osnova po kome se dodeljuju sredstva.

Ocenio je da bi bilo primereno da postoji mehanizam koji predviđa neki vid sankcionisanja onih koji ne dostave odgovore, kao i da pitanje pravne osnove treba da budu prioritet i daljem istraživanju.

Nema komentara:

Objavi komentar