Translate

19. 02. 2014.

Održan sastanak sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine



Održan sastanak sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine


  • Objavljeno utorak, 18 februar 2014 22:28
  •  
Održan sastanak sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjineKancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije je 18.02.1014. godine održala sastanak   u Palati Srbija sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na temu „ Presek aktivnosti Nacionalnog saveta romske nacionlane manjine u protekloj 2013. godini“.
Sastanku su , pored direktora  Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzane Paunović i zamenika direktora  Dragoljuba Ackovića, prisustvovali  rukovodilac Grupe za unapređenje položaja Roma i pomoć migrantima Bajram Saitović i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
sastanak nm2Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović, predstavio je rad Nacionalnog saveta ukazavši pritom na  uspehe kao i probleme sa kojima se ovaj Nacionalni savet suočavao u prethodnoj godini. Takođe je istakao i važna područja u kojima će Nacionlni savet romske nacionalne manjine  delovati u budućem periodu. Mihajlović je posebno apostrofirao  afirmativne mere i standardizaciju romskog jezika.
Na sastanku su doneti sledeći predlozi i zaključci: izrada pravilnika afirmativnih mera kao i monitoring istog. Jedan od predloga je bio i  uvođenje romskog jezika na Filološkom fakultetu kao 37-og izbornog predmeta, pokretanje lista, radio i tv emisija na romskom jeziku a predloženo je i i formiranje Zavoda za kulturni razvitak  Roma kao što imaju druge nacionalne manjine.


Nema komentara:

Objavi komentar