Translate

29. 01. 2014.

Srpsko-nemački civilni dijalog




Srpsko-nemački civilni dijalog
                                   
Objavljeno : 27.12.2013.                            

Organizator: Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret Nemačke

Mesto: Beograd
Datum: 30.01.2014

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Evropski pokret Nemačke (EBD), uz podršku Fonda za otvoreno društvo, organizuju "Srpsko-nemački civilni dijalog" u Beogradu, 30. i 31. januara 2014. u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana 14. Na skupu će predstavnici sfere politike, privrede, medija i civilnog društva Srbije i Nemačke razgovarati o evropskim integracijama, ekonomskim kretanjima, slobodama i demokratskom društvu. Skup počinje u četvrtak, 30. januara, u 11.30.

Na skupu će biti reči i o ekonomskoj saradnji, saradnji u polju obrazovanja, viznoj liberalizaciji, tržištu rada i pitanju vlasničkog prava i nekretnina.

Dijalog će otvoriti predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, zajedno sa predsednikom Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimirom Matejićem, predstavnicom Evropskog pokreta Nemačke Ursulom Menle i ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom.

Na skupu će učestvovati ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Martin Kern, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović i zvaničnici nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Najavljeno je učešće i predstavnika više nevladinih organizavija, Delegacije nemačke privrede u Srbiji, Privredne komore Srbije.

Cilj dijaloga je razmena mišljenja i iskustava u vezi sa evropskim integracijama, kao i jačanje bilateralne i multilateralne saradnje privrede i civilnog društva, ali i jačanje konkurentnosti ekonomije obe zemlje. Polaznu tačku za debatu čini aktuelna diskusija o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, viđena iz srpske i  nemačke perspektive.

U dijalogu će posebnu pažnja biti usmetena na teme "ekonomski rast i perspektiva za mlade", "sloboda kretanja građana: pravosuđe i unutrašnji poslovi iz socijalne dimenzije" i "demokratska participacija građana i medijske slobode".

Ekonomska saradnja, saradnja na polju obrazovanja, vizna liberalizacija, tržište rada i pitanje vlasničkog prava i nekretnina su takođe teme koje će biti pokrivene dijalogom.


Radni jezici dijaloga su srpski i nemački.

Nema komentara:

Objavi komentar