Translate

31. 01. 2014.

Zaštita Roma mora biti sveobuhvatna



Zaštita Roma mora biti sveobuhvatna

Broj 537

Tagovi: ljudska prava, Međimurje, Romi

Datum objave: 02.04.2010.  Piše: Davor Konjikušić

Prije dva tjedna u Strasburu je Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava
donijelo presudu u slučaju Oršuš, prema kojoj je Hrvatska kriva za segregaciju romske djece koja su nastavu pohađala u izdvojenim razredima osnovnih škola u Međimurju, što sud smatra protuzakonitom segregacijom i povredom Europske konvencije o ljudskim pravima.

U dugotrajnom procesu protiv hrvatske države Rome su zastupali odvjetnica Lovorka Kušan i Europski centar za prava Roma. Tužbu protiv države u travnju 2002. godine podnijelo je petnaestoro djece iz tri međimurska sela, Macinec, Orehovica i Podturen, u čijim su školama romska djeca bila odvajana u posebna odjeljenja zbog navodnih problema s praćenjem nastave na hrvatskom jeziku. Valja podsjetiti da su u školi u Macincu romska djeca iz “higijenskih” razloga ulazila na poseban ulaz i užinu jela odvojeno od hrvatske djece.

Nitko neće izgubiti stečena prava

Europski sud je svakom podnositelju tužbe dosudio iznos od 4.500 eura, te svim podnositeljima zajedno troškove postupka u iznosu od deset tisuća eura, što će državu koštati ukupno oko 565.750 kuna.

- Istina je da su Romi bili ugroženi i tu nema spora, ali moram reći da je danas situacija za pedeset posto bolja – kaže za “Novosti” saborski predstavnik romske nacionalne manjine Nazif Memedi.

- Nakon ove presude mora se uključiti Ministarstvo znanosti, socijalne službe i, naglašavam, roditelji romske djece koji su odgovorni za njihovu budućnost. Kontinuirani nadzor se mora vršiti nad školama. Iskreno, malo se bojim da bi možda neki Romi sada mogli početi podnositi tužbe samo zbog moguće zarade. Ipak, nadam se da do toga neće doći. Danas mi u svim osnovnim školama imamo ukupno 4.280 djece, a u srednjoj čak 486 učenika, što je nekada bilo nezamislivo, kada je školovanje nastavljalo tek njih dvadesetak – dodaje Memedi.

Predstavnici Udruge Roma Međimurja, Josip Balog stariji i Josip Balog mlađi, o kojima su “Novosti” pisale u broju 575, u međuvremenu su promijenili svoje stavove i sada osuđuju presudu u korist Roma, tvrdeći da su za nju krivi “dotepenci” iz Srbije i s Kosova. Za razliku od Josipa Baloga starijeg, njegov brat Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, pozdravlja presudu i ukazuje na postojeće probleme oko razjedinjenosti samih Roma.

- Romi u Međimurju su posvađani i oni se prvo sami moraju dogovoriti da li postoji diskriminacija ili ne postoji. Mnogi od njih se boje da će, ako nešto prijave, izgubiti neka stečena prava, što danas nema nikakvog smisla – objašnjava Memedi.

U samom donošenju presude suci su se oslanjali na relevantne međunarodne ugovore s područja ljudskih prava i druge međunarodne dokumente (izvješća Europske komisije protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, dokumente Odbora ministara Vijeća Europe, povjerenika za ljudska prava, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe), koji se tiču položaja i obrazovanja Roma.

Zanimljivo, presuda je donesena tijesnom većinom, devet sudaca je bilo za, a osam protiv. Suci koji su na kraju presudili u korist Roma zaključili su da stavljanje podnositelja tužbe u isključivo romske razrede u vrijeme njihovog osnovnog obrazovanja nije imalo objektivno i razumno opravdanje. Suci koji su bili protiv krivnje Hrvatske zapravo su podržali prethodnu odluku sudaca Ustavnog suda RH, jer smatraju da se radi o osjetljivoj sferi socijalne politike.

Nije bilo diskriminacijske namjere

Sud je posebno istaknuo da Hrvatska ulaže posebne napore da osigura obrazovanje romske djece, te činjenicu da na strani hrvatskih tijela nije bilo diskriminacijske namjere, i da su bile poduzete i druge pozitivne mjere kao što je omogućavanja besplatnog školovanja nakon završene osnovne škole. Upravo zbog toga Sud nije razmatrao prigovor Roma koji se odnosio na povredu prava na obrazovanje.

- Sama suština ovakve presude je da država istinski treba preuzeti sve mjere kako bi se romska djeca integrirala u obrazovni sustav. Uputa nama je da zaštita Roma mora biti sveobuhvatna. Mislim da je diskriminacija za Međimurje prošlost, a čini mi se da je ovakva presuda poruka i nekim drugim državama. Naša je odgovornost da sada sve mjere provodimo i presuda u tom smislu itekako obvezuje, iako o ovom problemu ima različitih stajališta. Na primjer, Europska komisija u svom nedavnom izvještaju kaže kako je Hrvatska ostvarila napredak što se tiče Roma – rekao nam je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.



Nema komentara:

Objavi komentar