Translate

10. 02. 2015.

Ako ode Grčka, iz zone evra idu i Italija i Portugalija



                  Ako ode Grčka, iz zone evra idu i Italija i Portugalija                                         
Objavljeno : 09.02.2015.                                   
  
Grčki ministar finansija upozorio je da će Grčku, ako bude "oterana" iz zone evra, neizbežno slediti zemlje poput Portugalije i Italije i monetarna unija će propasti. Janis Varufakis kaže da dugove pod uslovima kakvi jesu ne mogu da vraćaju ni druge zemlje a ne samo Grčka. Istovremeno se grčki ministar finansija zalaže za "nju dil" za Evropu u čijem finansiranju bi značajnu ulogu imala Evropska investiciona banka. Nova grčka vlada radikalne levice pokušava da ponovo pregovara o otplati dugova i da odloži mere štednje o kojima se Grčka dogovorila sa međunarodnim kreditorima.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za italijansku državnu televiziju RAI istakao je da dužnički problemi Grčke treba da budu rešeni u sklopu odbacivanja politike štedenje u celoj zoni evra.

Varufakis je istovremeno pozvao na sprovođenje velikog evropskog investicionog programa koji će finansirati Evropska investiciona banka.

"Evro je lomljiv, to je kao kada pravite kulu od karata, ako izvučete kartu Grčke, ostale će se srušiti", objasnio je Varufakis, sudeći prema transkriptu razgovora koji je RAI objavila pre emitovanja.

Grčki ministar je upozorio da će se zona evra naći pred "fragmentacijom i dekonstrukcijom" ako se ne suoči sa činjenicom da Grčka, i ne samo Grčka, nije u stanju da vrati dugove pod uslovima koji su na snazi.

"Upozoravam sve koji razmišljaju o strateškoj amputaciji Grčke od Evrope da je to veoma opasno", rekao je Varufakis i dodao: "Ko će biti sledeći posle nas? Portugalija? Šta će se dogoditi kada Italija shvati da ne može da opstane u ćorsokaku štednje".

Prilikom posete Italiji Varufakisa i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa dočekale su reči prijateljstva ali ne i podrška za ponovno pregovaranje o grčkom dugu. Međutim, Varufakis kaže da stvari stoje drugačije "iza scene".

"Italijanski zvaničnici, ne mogu vam reći iz koje velike institucije, prišli su mi i rekli da nas podržavaju ali da ne mogu da kažu istinu jer Italiji takođe preti bankrot i jer se plaše reakcije Nemačke", kazao je grčki ministar finansija, preneo je EurActiv.com pozivajući se na Rojters.

"Suočimo se s tim, italijanski dug je neodrživ", dodao je Varufakis čime je izazvao oštar odgovor italijanskog ministra ekonomije. Pier Karlo Padoan mu je preko Tvitera poručio da je italijanski dug "solidan i održiv".

"Varufakisove primedbe su neumesne", napisao je Padoan dodajući da Italija radi na evropskom rešenju grčkih problema i da to zahteva "međusobno poverenje".

Italijanski javni dug je drugi po veličini u zoni evra posle grčkog. Prinos na italijanske državne obveznice skočio je 2011. godine, kada je kriza u zoni evra bila na vrhuncu. Od tada je kamata na te dužničke hartije smanjena i Italija je pod manjim pritiskom od Grčke.

Varufakis je kazao da će njegova vlada predložiti "nju dil" (new deal) za Evropu, poput onog u SAD tridesetih godina prošlog veka. Taj "nju dil" podrazumevao bi da Evropska investiciona banka ulaže deset puta više nego do sada, rekao je grčki ministar.

"Ako Evropa nastavi da podržava kontraproduktivne politike štednje, od toga će koristi imati samo oni koji mrze evropsku demokratiju", istakao je Varufakis navodeći kao primer partije poput Zlatne zore u Grčkoj, Nacionalnog fronta u Francuskoj i Nezavisne partije UK u Velikoj Britaniji.

Izvor: EurActiv.rs
Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar