Translate

22. 02. 2015.

Saopštenje povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika



Saopštenje povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika

subota, 21 februar 2015 00:00 

Zaštitnik građana povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika ističe da, uprkos tome što pravni propisi Republike Srbije, garantovanjem prava na očuvanje, upotrebu i negovanje maternjeg jezika teže visokim standardima, problemi koji se pojavljuju u svakodnevnoj primeni opominju da je potrebno još mnogo napora, razumevanja i vremena kako bi se ono u potpunosti i ostvarilo.

Pravo na upotrebu maternjeg jezika je individualno pravo koje utiče na svakodnevni život pojedinca, ali i kolektivno pravo, duboko, neraskidivo i dalekosežno vezano za zajednicu koja ga koristi i društvo u kome ona živi. 
Veliki broj jezika, koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Republike Srbije i na kojima se građani informišu i obrazuju, neprocenjivo su bogatstvo koje treba da znači snagu a ne slabost našeg društva, kultura i tradicije.

Zaštitnik građana ovom prilikom naglašava da je veoma važno i znanje i upotreba jezika sredine u kojoj građani žive, kako bi se otklonile prepreke u njihovoj integraciji u društvo i zapošljavanje u organima javne vlasti. 

Istovremeno, u lokalnim zajednicama u kojima preovladava jezik nacionalne manjine, nužno je da pripadnici srpskog naroda tokom školovanja  ovladaju jezikom svoje sredine radi boljeg sporazumevanja sa sugrađanima.

Polazište prema kome je znanje više jezika prednost i nužnost zahteva da briga o jeziku bude sastavni deo svake državne politike, zbog čega je nužno permanentno, iskreno i savesno angažovanje svih zainteresovanih segmenata društva. 

Jedan od osnovnih zadataka treba da bude uređivanje službene i javne upotrebe maternjeg jezika. Zaštitnik građana ističe da odlaganje sveobuhvatnog rešavanja tog spornog pitanja ne doprinosi vladavini prava i jačanju građanske države.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.




Nema komentara:

Objavi komentar