Translate

11. 02. 2015.

Beograd od EU očekuje priznanje za svoje napore







Beograd od EU očekuje priznanje za svoje napore                          

Objavljeno : 10.02.2015.              
  
Dijalog sa Prištinom biće "ključan parametar" za napredak Srbije u evropskim integracijama, a Beograd očekuje od EU i međunarodne zajednice da prepoznaju i uvaže napore koje ulaže u tom procesu, rečeno je 10. februara na skupu povodom pokretanja projekta "Beogradski dijalozi". Srbija, kako je rečeno, očekuje vrlo brzo otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, ali je za to potrebno stvoriti "politički optimalne uslove", rečeno je na skupu koji je organizovan kako bi omogućiio razmenu iskustava između nemačkih i srpskih stručnjaka i predstavnika institucija. Na skupu je rečeno da se od Srbije očekuje da poštuje "evropske postulate i vrednosti" i kada je reč o spoljnopolitičkim pitanjima i da u tom smislu nema mesta za neutralnost.

"Očekujem i verujem da će celokupna međunarodna zajednica podržati napore i naš težak rad u dijalogu sa Albancima", rekao je Vučić u Beograd na skupu povodom pokretanja projekta "Beogradski dijalozi".

Vučić je kazao da očekuje vrlo brzo otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, ali da je od otvaranja poglavlja mnogo važnije "šta ćemo da uradimo sa svojom zemljom, koliko ćemo moći sebe da promenimo". Po njegovim rečima, pregovori sa EU o poglavljima 23 i 24 neće biti laki, odnosno to da Srbija uvede vladavinu prava u punoj meri.

Ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić je rekao na skupu da je stav institucija EU da se Srbija ozbiljno priprema i radi u procesu pregovora i da ima dobre kapacitete, ali je dodao da je za otvaranje poglavlja potrebno stvoriti "politički optimalne uslove".

Dačić je dodao da se na tome radi i da je optimista, ocenivši da bi EU trebalo više da ceni doprinos Srbije u procesu dijaloga sa Prištinom u protekle dve godine i kada je reč o otvaranju poglavlja.

On je rekao na skupu da će dijalog Beograda i Prištine biti "ključan parametar" za evropske integracije Srbije.

"Mi svi treba da budemo načisto sa samim sobom da je napredak u evropskim integracijama političko pitanje. Da budem iskren, da nismo potpisali Briselski sporazum mi još ne bismo otvorili pregovore", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se pitanja u tom dijalogu, poput imovine i formiranja Zajednice srpskih opština, neće tako lako rešavati i da će biti potrebno mnogo upornosti, čvrstine ali i dosta fleksibilnosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao i da srpska delegacija ukazala visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost Frederiki Mogerini na značaj jasne evropske perspektive. "Kao što se od nas očekuje napredak u briselskom dijalogu i mi očekujemo da nam neko u tome pristupi iskreno a to znači da nemamo pokretne mete i ciljeve", rekao je Dačić.

Erler: U poštovanju vrednosti EU nema mesta za neutralnost

Poslanik Bundestaga Gernot Erler rekao je na skupu da EU od Srbije u procesu pridruživanja očekuje da prihvati fundamentalne vrednosti EU, uključujući i na spoljno-političkom planu i da u skladu s tim nema prostora za neutralnost.

Na pokretanju projekta "Beogradski dijalozi" Erler je kazao da EU očekuje prihvatanje fundamentalnih vrednosti, poput poštovanja ugovora i normi kao i principa nepovredivosti granica i međunarodnog prava.

Poslanik nemačkog parlamenta je dodao da Beograd sebe doživljava kao neutralnog posrednika između EU i Rusije, ali je ocenio da "nema prostora za neutralnost kada je reč o poštovanju evropskih postulata".

Ferhojgen: Potrebna jasna politička volja EU u proširenju

Bivši evropski komesar za proširenje u periodu 1999-2004. Ginter Ferhojgen rekao je na skupu da je u policiti proširenja potrebna "jasna, uverljiva politička volja" evropskih institucija i njihova jasna poruka zemljama u procesu integracija.

On je dodao da će ljudi, ako je odgovor samo tehnički, izgubiti poverenje u taj proces i istakao da proširenje nije samo tehničko pitanje.

Ferhojgen koji je počasni profesor Evropskog univerziteta Viadrina iz Frankfurta, ocenio je da je proces integracije Turske zakočen jer toj zemlji iz EU stižu "čudni, mešoviti signali". Upozorio je da bez jasne poruke iz EU nešto slično može desiti i Srbiji.

Skup "Beogradski dijalozi" organizovao je Forum Srbija-Nemačka u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, kako bi se omogućila razmena iskustava između Srbije i Nemačke o temama koje su bitne za približavanje Srbije EU.

Na konferenciji je učestvovalo više ministara u Vladi Srbije, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, poslanik Bundestaga Gernot Erler, i bivši ministar finansija Nemačke Hans Ajhel. Skupu su prisustvovali i predstavnici Skupštine Srbije, diplomatskog kora, kao i upraviteljka Dondacije dr Zoran Đinđić Ružica Đinđić.

Forum Srbija-Nemačka osnovan je prošle godine i cilj mu je razmena iskustava dve zemlje.

Foto: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar