Translate

10. 02. 2015.

U Briselu o Zajednici srpskih opština i pravosuđu



                         U Briselu o Zajednici srpskih opština i pravosuđu                              

Objavljeno : 09.02.2015.                             

Nakon više od deset meseci pauze u dijalogu Beograda i Prištine, u Briselu će se 9. februara sastati premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Oni će, kako je najavljeno iz Brisela, razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa. To će biti prvi sastanak na visokom nivou od izbora novih vlada u Beogradu i Prištini 2014, kao i prvi sastanak od kako je dužnost visoke predstavnice EU preuzela Federika Mogerini, koja je zamenila Ketrin Ešton. Napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU zavisiće i od procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i poglavlje o tome će se među prvima otvarati.

Do sada su održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a poslednja je bila 31. marta 2014. godine kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

U međuvremenu održan je niz tehničkih dijaloga, razgovaralo se o energetici, slobodi kretanja, a proširene su uloge oficira za vezu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je saopštila da poziva premijere Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Isu Mustafu, kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora posle 31. marta prošle godine "razmene mišljenja o daljoj normalizaciju odnosa".

Prema evropskim diplomatskim izvorima, među glavnim temama su formiranje Zajednice srpskih opština i dovršetak dobrim delom usaglašenog mehanizma pravosuđa koji obezbeđuje prava i interese Srba u sistemu Kosova.

Osetljivo pitanje imovine

Evropski diplomatski izvori su rekli agenciji Beta da ne mogu reći da li će i neke druge teme, koje nisu na dnevnom redu, biti predmet razgovora.

Reč je o pitanju srpske imovine na Kosovu, što je pokrenuto pokušajem vlasti u Prištini da se nacionalizuje kombinat Trepča, kao i smenjivanju srpskog ministra u kosovskoj vladi, što je oštro osudio Beograd i predočio da može loše uticati na dijalog s Prištinom u Briselu.

Do nastavka dijaloga dolazi nakon što je Mustafa smenio ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. Beograd je ocenio da je to duboko pogrešna odluka i najavio da će se o daljem učesću Srpske liste u kosovskim inisticijama razgovarati po povratku iz Brisela.

Beograd je najavio da će insistirati na pitanjima imovine, povratka interno raseljenih lica i položaja Srpske pravoslavne crkve.

Vlasti u Prištini nisu izrazile spremnost da kao temu dijaloga prihvate pitanje srpske imovine i Trepče, a i visoka predstavnica Mogerini je zatražila da se "ne zaoštrava pitanje Trepče".

Kosovske vlasti su nagovestile da će tražiti razgovor o međunarodnom pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju Osnovnog suda na severu pokrajine.

Briselski sporazum postignut je 19. aprila 2013. Sporazum je predvideo formiranje Zajednice srpskih opština u čemu se nije daleko odmaklo. Za otvaranje poglavlja 35 o odnosima sa Kosovom će se među prvima otvarati u pregovorima, biće potrebno da se izpune sve obaveze iz Briselskog sporazuma.

Nemačka traži da se u pregovorima sa Srbijom prvo otvore poglavlje 35 i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, na šta tu članicu EU obavezuje stav Bundestaga.

Tako]e, u nacrtu rezolucije o napretku Srbije koji će u martu razmatrati Evropski parlament, takođe se navodi da u ranoj fazi pregovora o članstvu treba otvoriti poglavlja 23, 24 i 35.

Izvor: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar