Translate

03. 02. 2015.

Devenport: EU još razmatra zahtev u vezi sa Železarom







Devenport: EU još razmatra zahtev u vezi sa Železarom                                
Objavljeno : 02.02.2015.                                                      
  
Evropska unija još razmatra zahtev Vlade Srbije da se odobri dodatni rok u vezi sa davanjem državne pomoći u sektoru čelika kako bi završila pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železere Smederevo, rekao je 2. februara šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Srbija je zatražila dodatni rok pošto 1. februara po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ističe petogodišnji tranzicioni period tokom koga državna pomoć pod određenim uslovima može biti odobrena industriji čelika.

"Evropska komisija (EK) je dobila dokumentaciju od Vlade Srbije prošle nedelje. Sada je na EK i komisiji za državnu pomoć da analizira tu dokumentaciju", kazao je on agenciji Beta.

Devenport je naglasio da je to bitna stvar i da mu je drago što srpska vlada nastavlja pregovore sa Esmarkom. "Veoma je bitno da sve bude u skladu sa postojećim obavezama i da dođe do uspešnog završetka tih pregovora u intreresu svih", kazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o dokapitalizaciji Železare Smederevo trebalo bi da budu nastavljeni 2. februara. Kako je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, u Beograd će 2. februara ponovo doputovati vlasnik Esmarka Džejms Bušar, sa kojim će on pregovarati o kupoprodajnom ugovoru za Železaru. U pregovorima učestvuju i ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i Željko Sertić.

Pregovori s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara, ali nisu okončani jer su ostale sporne garancije od 15 do 20 miliona dolara koje bi trebalo da obezbedi ta kompanija, kao potvrdu da će proizvodnja u Železari biti nastavljena posle privatizacije. Od Esmarka je traženo i da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da poveća proizvodnju Železare na 1,5 miliona tona.

Ranije je bilo najavljivano da će prodaja Železare biti okončan do februara, jer 1. februara ističe rok, prema SSP-u, odnosno Prelaznom trgovinskom sporazumu koji je stupio na snagu 1. februara 2010, za davanje državne pomoći tom sektoru.

Zbog toga je Vlada Srbije tražila od EU dodatni rok, kako bi završila pregovore s Esmarkom, a nada se da će oni uspešno biti završeni za 10 do 15 dana. Ukoliko ne bude postignut dogovor o kupoprodajnom ugovoru, Železara će teško izbeći stečaj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Devenportom, 13. januara, zatražio podršku EU za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja Železare i biznis plan američke kompanije Esmark, koja je potenicijalni kupac Železare.

Po uslovima tendera, državni poverioci će, u slučaju uspešne dokapitalizacije, otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine, što se tumači kao državna pomoć tom preduzeću, a što nije u sludu sa propisima EU.

Državna pomoć Železari, po pravilima EU, bile i bi druge povoljnosti koje bi imala Železara, a kojim bi bila narušena konkurencija na tržištu.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01% kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Izvor: Beta

Nema komentara:

Objavi komentar