Translate

03. 02. 2015.

Berlin osniva institut za studije post-sovjetskih zemalja



             Berlin osniva institut za studije post-sovjetskih zemalja                                                 
Objavljeno : 02.02.2015.            
                        
Vlada kancelarke Angele Merkel, svesna da Nemačka mora da preispita odnose sa Rusijom zbog krize u Ukrajini, planira da uloži milione evra u novi institut koji će se baviti post-sovjetskim zemljama. Ideju pokretanja tink-tenka (think tank) za Rusiju i bivše sovjetske republike najsnažnije podržava nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier). Budući institut istraživaće rusko društvo, ekonomiju i regione, odnosno baviće se temama koje postojeći instituti ne pokrivaju u potpunosti.
  
Za novi institut za Rusiju i post-sovjetske zemlje nemačka vlada će izdvajati 2,5 miliona evra godišnje.

Tink-tenk, koji još nema ime, niti direktora, biće pokrenut ove godine, kažu zvaničnici bliski projektu koji su želeli da ostanu anonimni jer detalji plana još nisu gotovi, preneo je EurActiv.com.

"Jačanje našeg razumevanja istočne Evrope glavni je prioritet ministra spoljnih poslova", kazao je zvaničnik blizak Štajnmajeru čija Socijaldemokratska partija (SPD) vlada u koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

"To je sve važnije, s obzirom na naše odnose sa Rusijom od pripajanja Krima", kazao je taj zvaničnik.

Stav nemačkih socijaldemokrata prema Rusiji uobličen je "Ostpolitikom" bivšeg kancelara Vilija Branta (Willy Brandt) sedamdesetih godina prošlog veka i podrškom ŠSR u fazi raspada ujedinjenju Nemačke. "Ostpolitik" inače označava promenu politike Nemačke radi normalizacije odnosa sa zemljama istočne Evrope.

Štajnmajer je "štićenik" bivšeg kancelara Gerharda Šredera (Gerhard Sćroeder) koji je za vreme svog mandata bio blizak sa Vladimirom Putinom. Šreder je 70. rođenadan proslavio sa ruskim predsednikom 2014. godine, dok je ukrajinska kriza buktala, izazvavši oštre kritike u Nemačkoj.

Ruska aneksija Krima i podrška separatistima na istoku Ukrajine "otvorile su oči" socijaldemokratama kada je reč o Rusiji i Štajnmajer je odustao od "blagog" pristupa svrstavajući sebe i svoju partiju uz konzervativce kancelarke Merkel koji su podržali sankcije Evropske unije Moskvi.

Osnivanje tink-tenka fokusiranog na Rusiju i druge bivše sovjetske republike, isključujući baltičke zemlje, predstavlja prihvatanje činjenice da te zemlje nisu nezrele demokratije koje lagano ali sigurno idu ka Zapadu, već "složene države vođene snagama koje nisu uvek potpuno razumljive".

"Moramo bolje da razumemo ono što ih pokreće", rekao je drugi nemački zvaničnik.

Angela Merkel i Štajnmajer preuzeli su vođstvo u nastojanjima da se dogovore sa Putinom i nemačka kancelarka nedavno je iznela ideju ekonomskog pakta EU i evrozijskih zemalja ako ruski predsednik sarađuje u prekidu vatre, kontroli granice i oko drugih zahteva u istočnoj Ukrajini.

Međutim, Putin stalno "izaziva" i Brisel najavljuje pooštravanje sankcija Moskvi kao odgovor na novu ofanzivu proruskih pobunjenika u Ukrajini.

Izvor: EurActiv.rs

Nema komentara:

Objavi komentar