Translate

04. 02. 2015.

Zaštitnik građana poziva da se započeti postupci hitno vrate u institucionalni tok



Zaštitnik građana poziva da se započeti postupci hitno vrate u institucionalni tok

utorak, 03 februar 2015 15:58 

Povodom rasplamsavanja javnih polemika o nadležnosti i primeni zakona od strane organa javne vlasti obeleženih neutemeljenim optužbama i političkom retorikom, Zaštitnik građana poziva da se svi započeti postupci neodložno i hitno vrate u institucionalni tok.

Zaštitnik građana će u budućem radu nastaviti da izvršava svoju kontrolnu i preventivnu funkciju u skladu sa Ustavom i zakonom, očekujući da će drugi državni organi ostvarivati propisanu saradnju, odnosno da će mu po njegovom zahtevu biti stavljeni na uvid svi podaci neophodni za ostvarivanje njegove nadležnosti.

Javnost, kao najsnažniji oblik podrške kontroli organa javne vlasti, je i u dosadašnjem periodu bila obaveštavana o obavljenim postupcima kontrole javne vlasti, naročito o preporukama upućenim u cilju otklanjanja nepravilnosti u radu. Zaštitnik građana očekuje da u budućem radu neće biti prinuđen da obaveštava javnost o toku postupaka iz razloga što mu nadležni organi nisu dostavljali tražene podatke.

Ostvarivanje funkcije Zaštitnika građana je način da se identifikuju i otklone propusti u radu organa javne vlasti, uključujući i one o kojima je trenutno otvorena javna polemika.

Saradnja i dijalog između Zaštitnika građana i organa javne vlasti kao i stvaranje međusobnog poverenja, uslov je za efikasnu zaštitu i unapređenje ljudskih prava i postupanja organa javne vlasti u skladu sa važećim propisima i standardima.


Nema komentara:

Objavi komentar