Translate

10. 02. 2015.

Srbija će imati koristi od sporazuma TTIP



                       Srbija će imati koristi od sporazuma TTIP                              
Objavljeno : 09.02.2015.             

Sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD pozitivno će se odraziti i na Srbiju i neće sniziti visoke evropske standarde kada je reč o bezbednosti hrane, zdravlju i drugim pitanjima, rečeno je 9. februara na skupu o tom sporazumu u Beogradu. Ukazano je da će sporazum pod imenom Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP) doprineti znatnom povećanju prihoda u svetu, od čega će imati koristi i druge zemlje. Kako je ocenjeno, taj sporazum je nužan kako Evropa ne bi izgubila svoj značaj s obzirom na jačanje azijskih privreda, a treba da oslobodi "transatlantski ekonomski potencijal". Srbija će, po ulasku u EU, postati deo tog sporazuma o kome su EU i SAD počeli pregovore u junu 2013.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla na skupu da će Srbija sa ulaskom u Uniju postati deo zajedničkog sistema spoljne trgovine u EU, što će podrazumevati primenu trgovinskih sporazuma EU.

"Naš sistem sporazuma slobodne trgovine zamenjuju, kada postanemo članica, sporazumi o slobodnoj trgovni koje EU ima sa trećim državama", rekla je ona na seminaru u Privrednoj komori Srbije o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstu EU-SAD.

Miščević je rekla da su mogućnosti velike i da bi Srbija mogla da u većom meri proširi trgovinu sa SAD ali i drugim zemljama.

Ona je podsetila da je Srbija u ranoj fazi pregovora o članstvu u oblasti spoljne trgovinske politike, navodeći da je završen skrining za poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

"Ne vidimo većih problema u poglavlju 30 osim što nismo članica Svetske trgovinske organizacije (STO)", rekla je ona i dodala da se istovremeno sa pregovorima o članstvu u EU vode i pregovori sa STO koji će, kako je ocenila, Srbiji omogućiti ispunjavanje standarda za poglavlje 30.

Pozitivni efekti i pre članstva u EU

Šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat je rekao da se pregovori o TTIP neće u većoj meri odraziti na evropsku pravnu tekovinu sa kojom se Srbija usklađuje niti na trgovinsku razmenu EU i Srbije zbog različite strukture uvoza.

"U celini, TTIP će bi pozitivan za Srbiju ne samo pošto postane članica EU već i pre", rekao je Janmat i naveo procenu Evropske komisije da će zahvaljujući TTIP globalni prihod porasti za 240 milijardi evra, od čega će koristi imati i druge zemlje.

On je ponovio da će Srbija u procesu integracija morati da se uskladi sa propisima EU o genetski modifikovanim organizmima koji su, kako je naglasio, restriktivni i rigorozni.

"Jedino što će morati da se promeni jeste potpuna zabrana uvoza GMO koja je sada na snazi u Srbiji. Ali, kao što sam rekao, biće to snažan i kontrolisan režim za GMO u procesu usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom", rekao je Janmat.

Bez snižavanja standarda

Viši savetnik za promociju trgovine pri Ministarstvu spoljnih poslova Švedske, ambasador Junas Hafstrem rekao je, takođe, da će i Srbija imati koristi od TTIP i dodao da "svi očekuju da Srbija postane članica EU u narednim godinama".

Hafstrem je naglasio da je sporazum sa SAD nužan s obzirom na jačanje privreda azijsko-pacifičkog regiona, zbog kojih bi Evropa mogla da izgubi značaj.

"Evropa zato mora da osigura svoje mesto tako što će osnažiti trgovinske odnose sa SAD", rekao je on na seminaru koji su organizovale Ambasada Švedske u Srbiji i PKS, i dodao da je cilj sporazuma TTIP da se oslobodi "transatlanstki ekonomski potencijal".

Švedski diplomata je rekao da se u pregovorima o TTIP koji su počeli u junu 2013. razgovara o tarifama, otvaranju tržišta usluga što će omogućiti i lakše zapošljavanje stručnjaka na obe strane, kao i javnim nabavkama.

Naglasio je da se ne razgovara o snižavanju visokih evropskih standarda koji postoje u oblasti hrane, zdravlja ili zaštite potrošača.

Hafstrem je ukazao i na potencijal sporazuma u oblasti energetike, jer bi, ako se uvrsti i to pitanje, mogao da otvori mogućnost za uvoz energenata iz SAD, što bi smanjilo energetsku zavisnosti Evrope od Rusije.

Autor. M.P.

Nema komentara:

Objavi komentar