Translate

19. 02. 2015.

Srbija sa zakašnjenjem dobija 4G



              Srbija sa zakašnjenjem dobija 4G                                            
Objavljeno : 18.02.2015.              

U Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) 18. februara će biti održano javno nadmetanje mobilnih operatera za korišćenje novih opsega radio-frekvencija koje omogućavaju uvođenje četvrte generacije (4G) mobilne telefonije. Prelazak na 4G mreže uveliko je u toku u Evropi, gde je većina stanovništva pokrivena ovom mrežom, a blizu 20% konekcija je i ostvareno u ovakvoj mreži. Prema navodima udruženja mobilnih operatera GSMA, 4G poboljšava protok, omogućava nove usluge i podstiče razvoj.

Za korišćenje radio-frekvencijskih opsega koje omogućavaju uvođenje četvrtte generacije usluga prijave su podnela sva tri operatera koja u Srbiji pružaju usluge mobilne telefonije - Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl (Mobile).

Reč je o opsegu 1.710-1.785/1.805-1.880. Javne ponude otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.

Ratel će izdati najviše tri pojedinačne dovole za korišćenje radio-frekvencija u tom opsegu, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

Prema uslovima konkursa raspisanog 26. decembra 2014, minimalnan iznos naknade za izdavanje dozvole je 3,5 miliona evra za svaki pojedinačni radio-frekvencijski blok.

Ratel je ranije najavio da polovinom maja 2015. očekuje početak uvođenja tehnologije 4G u Srbiji, koja će, kako je istaknuto, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

Srbija kaska za Evropom

Prema izveštaju udruženja GSMA, do tada će već oko 10% konekcija biti ostvaren krož mreže čertvrte generacije u Evropi, dok ih je početkom 2014. bilo ispod 5%.

Sredinom 2014. pokivenost mrežama četvrtte generacije premašila je polovinu stanovništva u mnogim evropskim zemljama, uključujući nordijske zemlje, zemlje Beneluksa, Francusku, nemačku, Italiju, Portugaliju u Španiju, dok je prvi put u 2014. pokrivena većina stanovništva u Evropi kao celini

U izveštaju se ističe da je reč o mreži koja klijentima pruža čvrstu konekciju, veće brzine i manje zastoja. Brz odgovor mreže odnosno konekcija bez zastoja postaje sve značajnija sa razvojem novih usluga i aplikacija.

Iskustva operatera pokazuju, kako navodi GSMA, da prelazak na 4G povećava efikasnost komunikacija, dok bolje mogućnosti dovode do povećanja korišćenja i protoka, a samim tim i prihoda.

Pored toga, iskustvo Švedske koja je prva u Evropi pokrenula 4G pokazuje da je reč o prromei koja ima trajne pozitivne efekte na prihode, a nije samo podsticaj koji ima efekte kratkog daha.

U izveštaju se ističe da mobilna telefonija ima značajnu ulogu u podržavanju ekonomske aktivnosti i oporavka, sa udelom od 3,1% u bruto domaćem proizvodu, odnosno 433 milijarde evra. To će, kako se ističe, porasti do skoro 500 milijardi evra 2020. godine.

Kina najveće tržište za 4G

Udruženje GSMA 18. februara je objavilo i istraživanje prema kojem će mreže 4. generacije do kraja godine pokriti više od trećine svetskog stanovništva.

"Do kraja godine će 35% stanovništva biti pokriveno mrežama 4G, u poređenju sa 27% krajem prošle godine", navodi se u saopštenju GSMA koje okuplja više od 800 operatera.

Brzo širenje 4G praćeno je i sve većim korišćenjem ove tehnologije koja je puštena na tržište u decembru 2009. godine. Broj 4G konekcija povećan je za više od dva puta između kraja 2013. i kraja 2014, sa 200 na 490 miliona.

To znači da je 7% konekcija mobilne telefonije 2014. prešlo na 4G, dok je godinu dana ranije bilo 3%, a očekuje se da će do kraja godine porasti na 12%, a do 2020. godine premašiti 30%.

Drugi značajan fenomen na koji se ukazuje u izveštaju je brz razvoj ove tehnologije u Kini.

"Iako je prvu komercijalnu 4G mrežu pokrenula krajem 2013. godine, Kina će dostići 300 miliona 4G konekcija do kraja godine", u poređenju sa 90 miliona krajem 2014. godine, čime će prestići SAD i postati najveće tržište za 4G tehnologiju, ističe se u izveštaju GSMA.

Ilustracija: Shutterstock

Nema komentara:

Objavi komentar