Translate

12. 02. 2015.

Kipar će ruskoj vojsci dati pristup lukama a ne baze




Kipar će ruskoj vojsci dati pristup lukama a ne                  baze                                         

Objavljeno : 11.02.2015.              
  
Predsednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je da se pregovara sa ruskom vladom o dozvoli pristupa kiparskim lukama i pistama za ruske vojne brodove i avione u humanitarnim operacijama ili vanrednim situacijama. Takva dozvola našla bi se u okviru sporazuma o vojnoj saradnji koji Kipar i Rusija treba uskoro da obnove. Predsednik Kipra, kao i ministar spoljnih poslova te zemlje, odbacili su navode medija da Kipar nudi Rusiji vojne baze ističući da se Moskvi nudi samo ono što je Nikozija već dala mnogim drugim zemljama. Brisel je za sada uzdržan i prihvata objašnjenje zvanične Nikozije.

Anastasijades je za rusku agenciju TASS rekao i da dve strane vode "dijalog kako bi ispitale dodatne mogućnosti da se ponude Rusiji u slučaju humanitarnih operacija ili vanrednih situacija".

Očekuje se da kiparski predsednik kasnije ovog meseca otputuje u Moskvu gde će na dnevnom redu biti sporazum o trgovini, investicijama i obnova sporazuma o vojnoj saradnji.

Kako prenosi štampa, nacrtom sporazuma, koji je kiparska vlada usvojila u januaru, ruskim avionima i brodovima daje se dozvola da koriste kiparske piste i luke.

Pristup a ne baze

Više medija javilo je da Kipar, članica Evropske unije i zone evra ali ne i NATO, nudi Rusiji vojne baze, što je odmah odbacio kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides.

Govoreći na skupu u organizaciji Evropskog centra za politiku (EPC), Kasulides je rekao da su navodi štampe da je Kipar spreman da Rusiji da avio i pomorske baze "koještarija".

"Glupo je pričati o vojnim bazama. Razgovarali smo o objektima čisto humanitarne prirode a ne o objektima vojne prirode. I razgovori isključuju kiparsku vojnu avio bazu Andreas Papandreu", istakao je kiparski ministar spoljnih poslova, preneo je EurActiv.com.

"Reč je o evakuaciji ruskih građana u slučaju rata na Bliskom istoku, kao što Kipar ima brojne sporazume sa drugim zemljama za te svrhe", dodao je Kasulides.

Ministar je pojasnio da važeći kipraski sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom pokriva nabavku rezervnih delova i održavanje oružja koje je Kipar kupio od Rusije. Kasulides je dodao da je to sporazum koji je važio godinama a koji je istekao u decembru 2014. i treba da se obnovi. Novi sporazum, prema njegovim rečima, potreban je kako bi se saradnja nastavila.

Kasulides je rekao i da je Kipru potreban takav sporazum sa Rusijom jer zbog embarga njegova zemlja ne može da nabavlja oružje, osim od Francuske ili Rusije.

Međutim, grčki i turski mediji pišu da Britanija, koja koristi dve vojne baze na Kipru u sklopu sporazuma o nezavisnosti iz 1960, nije dobro prihvatila vest o ponudi Nikozije Moskvi.

Kako se prenosi, ambasador Britanije na Kipru Roberik Tod (Roberick Todd) rekao je da EU ima zajednički stav o Rusiji, s obzirom na dešavanja u Ukrajini, i da Nikozija toga mora da se pridržava.

Anastasijades je pozvao britanskog ambasadora da se uzdrži od "neutemeljenih priča".

"To je stari sporazum (o odbrani) koji treba da bude obnovljen. Istovremeno će biti ponuđene neke dodatne usluge na isti način kao i drugim zemljama, poput Francuske i Nemačke", rekao je kiparski predsednik dodajući da "Kipar i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose" i da se to "neće promeniti".

Štampa piše da je Kipar "omiljeni poreski raj" bogatih Rusa a biznisi koji imaju veze sa Rusima obezbeđuju oko 10% kiparske ekonomije.

Zamoljena za komentar, portparolka Komisije za spoljne poslove Maja Kocijančič rekla je da bi se u ovoj fazi zadovoljila objašnjenjem kiparskih vlasti.

Inače, tokom posete Kipru 2. februara grčki premijer Aleksis Cipras rekao je Anastasijadesu da dve zemlje mogu da "naprave most između Evrope i Rusije" koje su trenutno u lošim odnosima zbog Ukrajine.

Istovremeno grčki mediji prenose da su zvaničnici kiparske vlade rekli da će Nikozija podržati pozicije Atine na sastanku Evrogrupe 11. februara i na samitu EU 12. februara.

Izvor: EurActiv.rs

Nema komentara:

Objavi komentar