Translate

11. 12. 2014.

Automobili na putu više zagađuju nego na testu



Automobili na putu više zagađuju nego na testu    
Objavljeno : 11.12.2014.

Automobili ne troše tako malo goriva kao što tvrde proizvođači, tako da emituju više štetnih gasova i zagađuju prirodnu sredinu više nego što se predviđalo, upozorava se u novom izveštaju organizacije Transport i prirodna sredina (T&E). Razlika između proklamovane i stvarne potrošnje goriva i emisije gasova posledica je propusta u sistemu testiranja. U Evropskoj uniji se automobili testiraju u laboratorijskim uslovima zastarelim sistemom koji ne odslikava karakteristike novih kola i realne uslove vožnje. Tako se javlja jaz između potrošnje na testu i stvarne koji vozače godišnje košta u proseku 500 evra.

Nevladina organizacija T&E je u izveštaju za 2014. uporedila rezultate laboratorijskih testiranja kola i one sa poligona za testiranje i došla do zaključka da su zagađenje i potrošnja goriva automobila na poligonima veći nego što su naveli proizvođači.

"U proseku je raskorak između stvarne potrošnje goriva i onoga što su naveli proizvođači vozila povećan sa 8% u 2001. na zapanjujućih 31% u 2013. godini kod privatnih vozila", navodi se u izveštaju organizacije Transport i prirodna sredina.

U organizaciji kažu da to gorivo koje je potrošeno kao dodatak na zvanično proklamovanu potrošnju košta prosečnog vozača 500 evra godišnje.

Automobilska industrija koristi test NEDC (Novi evropski ciklus vožnje) kada poredi performanse različitih automobila u sličnim uslovima. Taj test je standardizovana procedura u Evropskoj uniji.

Međutim, test se obavlja u laboratorijama pa njegov rezultat isključuje uticaj spoljnih faktora, poput tipa puta, vremenskih prilika ili gužve u saobraćaju.

"Razlika između stvarne potrošnje i podataka sa testa NEDC rezultat je razlike između ponašanja vozača u realnim uslovima s jedne i laboratorijskog testa propisanog zakonom s druge strane", ocenili su u Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA), preneo je EurActiv.com.

                                                                Background

Drumski transport "zaslužan" je za 
petinu ukupne emisije ugljen dioksida 
(CO2) u EU i jedini je od vodećih 
sektora u kome emisija gasova sa 
efektima staklene bašte još raste.

EU je usvojila zakon koji treba da 
doprinese postepenom smanjenju 
emisije CO2 iz novih kola. Do 2015. 
novi automobili treba da svedu emisiju 
na 130 grama CO2 po kilometru u 
proseku a do 2021. godine na 95 grama.

Ciljevi postavljeni za 2015. odnosno 
2021. predstavljaju smanjenje od 18% 
odnosno 40% u odnosu na prosek iz 
2007. od 158,7 grama CO2 po kilometru.

Gledano prema potrošnji goriva, 
emisija projektovana za 2015. 
odgovara potrošnji benzina od 5,6 
litara na 100 kilometara ili potrošnji 
dizela od 4,9 litara.

Prema organizaciji T&E, test NEDC je zastareo "nereprezentativan za moderne automobile i uslove vožnje i pun je 'rupa' koje proizvođači vozila koriste da bi dobili bolje rezultate na testovima".

Proizvođači automobila u Evropskoj uniji koriste test NEDC od 1996. godine kao redovnu proceduru testiranja kola pre nego što dobiju dozvolu za prodaju. I, mada su se karakteristike automobila znatno promenile poslednjih decenija, NEDC testom i dalje se ocenjuju isti zahtevi za vozila.

"Podaci Spritmonitora pokazuju da razlika između stvarne i navedene potrošnje i emisije gasova kod automobila koje proizvode Dajmler, BMW i Ford premašuje 30%", istakli su u organizaciji Transport i prirodna sredina.

U izveštaju organizacije T&E upozorava se na još jedan propust testa NEDC a to je da se neka kola prave specijalno za laboratorijska testiranja kako bi pokazala bolje performanse.

Istraživanja su pokazala i da manji automobili nisu tako štedljivi kao što se ranije mislilo. Tako automobili sa motorom ispod litar imaju veću štetnu emisiju od onih sa motorom od 1-2 litra.

"To ukazuje da proizvođači automobila izgleda manipulišu rezultatima testova kako bi bolje pozicionirali svoje proizvode", navodi se u izveštaju.

Evropska komisija će zameniti staru, standardnu proceduru novom - WLTP, kojom će se preciznije meriti performanse automobila. Očekuje da primena nove procedure počne 2017. godine.

"Automobilska industrija aktivno je doprinela razvoju novog globalnog sistema testiranja WLTP koji je napravljen tako da što bolje odslikava uslove iz realne vožnje", istakli su u Udruženju.

Izveštaj T&E baziran je na rezultatima istraživanja Međunarodnog saveta za čistiji transport (IČT) koji je analizirao pola miliona automobila u Evropi kako bi uporedio stvarnu potrošnju goriva sa rezultatima zvaničnih testova.

Izvor: EurActiv.rs 
Foto: Shutterstock.com
http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/8043-automobili-na-putu-vie-zagauju-nego-na-testu-


Nema komentara:

Objavi komentar