Translate

13. 12. 2014.

SAOPŠTENјE ZAŠTITNIKA GRAĐANA U VEZI SA OSTVARIVANјEM PRAVA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANјINA NA ODGOVARAJUĆU ZASTUPLjENOST PRI ZAPOŠLjAVANј




SAOPŠTENјE ZAŠTITNIKA GRAĐANA
U VEZI SA OSTVARIVANјEM PRAVA PRIPADNIKA NACIONALNIH
MANјINA NA ODGOVARAJUĆU ZASTUPLjENOST PRI ZAPOŠLjAVANјU

Ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina, da učestvuju u upravlјanju javnimposlovima, u skladu sa međunarodnim obavezama i Ustavom Republike Srbije, obezbeđenoje pozitivnim propisima, kao što su Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakon o državnim službenicima, Zakon o sudijama, Zakon o javnom tužilaštvu i drugim, tako što je odredbama ovih zakona predviđena obaveza da se pri zapošlјavanju u državnim organima, javnim službama, organima autonomne pokrajine i jedinicama
lokalne samouprave, pravosudnim organima, u najvećoj mogućoj meri, vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastuplјenosti pripadnika nacionalnih manjina.

Zaštitnik građana je u 2009. godini sproveo istraživanje o merama za zapošlјavanje i zastuplјenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnim organima. Rezultati su pokazali da većina organa državne uprave i javnih službi ne primenjuje propise, ne planira mera u vezi s povećanjem zaposlenosti pripadnika nacionalnih manjina i ne vodi evidenciju o nacionalnoj strukturi zaposlenih, između ostalih razloga, i zbog toga što Formular neophodnih podataka o zaposlenima, koji dostavlјa Služba za upravlјanje kadrovima nema rubriku o takvom podatku.

Izuzetak od ove negativne prakse su organi AP Vojvodina, ali i Ministarstvo spolјnihposlova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava carina, Uprava za trezor, Poreska uprava koji vode pomenutu evidenciju i na osnovu nje planiraju i primenjuju odgovarajuće mere.

Zaštitnik građana je na osnovu prikuplјenih podataka, ali i razgovora koje je imao sapredstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, uputio preporuku organima državne uprave da prilikom zapošlјavanja izvršilaca vode računa o zastuplјenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnim organima i javnim službama i preporuku Službi za upravlјanje kadrovima da otkloni nedostatke u vezi sa nepostojanjem podataka o nacionalnoj strukturi zaposlenih u organima državne uprave.



Služba za upravlјanje kadrovima se, nastojeći da sprovede preporuku, suočila sa
objektivnim teškoćama na koje je ukazao i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti smatrajući da dosledna primena Zakona o zaštiti podataka ličnosti, isklјučuje mogućnost prikuplјanja ovakve vrste podataka bez odgovarajućeg zakonskog osnova.

Zaštitnik građana, uvažavajući činjenicu da je izjašnjavanje o nacionalnoj
pripadnosti slobodno i prenebregavajući mogućnost državnih organa da podstiču
zapošlјavanje pripadnika nacionalnih manjina u svojim službama neposrednom
primenom čl. 77 Ustava Srbije, ukazuje na to da je za planiranje dugoročnih mera zapošlјavanja pripadnika nacionalnih manjina u državnoj i javnoj upravi neophodan podatak o nacionalnoj strukturi zaposlenih u državnim organima.

S obzirom na to da je na ove probleme i ranije ukazao, da je uputio odgovarajuće preporuke, kao i to da je u decembru 2009. godine usvojen nov Zakon o državnim službenicima kojim pomenuti propust nije otklonjen, Zaštitnik građana je uputio Predsedniku Vlade RS, ujedno i predsedavajućem Saveta za nacionalne manjine RS, inicijativu za pripremu i donošenje zakonskog osnova za uređenje ove oblasti.

http://www.pravamanjina.rs/index.php/sr/podaci/dokumenta/-/409-saoptenje-zatitnika-graana-u-vezi-sa-zapoljavanjem-nacionalnih-manjina

Nema komentara:

Objavi komentar