Translate

22. 12. 2014.

Pripadnicebritanske vojske uskoro možda i u borbi



                Pripadnicebritanske vojske                                     uskoro možda i u borbi                                                   
Objavljeno : 22.12.2014.

Britanski ministar odbrane predložio je da se ženama u vojsci dozvoli da učestvuju u jedinicama koje se neposredno bore i očekuje da se to desi za dve godine. Pre toga biće obavljena dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li žene fizički mogu da učestvuju u borbama bez posledica po zdravlje, kao i kakvi bi bili psihološki aspekti. Pripadnice britanske vojske ističu da žene već učestvuju u borbama, zbog prirode borbi u Avganistanu, i podsećaju da žene služe u podmornicama, na vojnim brodovima, u vazduhoplovstvu. U vrhu britanske vojske ne očekuju da veliki broj žena pokaže interesovanje za učešće u borbi a ne očekuju ni da ih veliki broj prođe stroge testove.

Ministar odbrane Velike Britanije Majkl Felon (Michael Fallon) smatra da uloga u oružanim snagama "treba da bude određena sposobnostima a ne rodom".

Felon je naložio da se u narednih godini i po dana završi ispitivanje fizičkih zahteva učešća u borbi i borbene obuke sa ciljem da se utvrdi da li će zdravlje žena trpeti dugoročnu štetu.

"Nadam se, nakon daljeg rada na našim režimima obuke i opremi, da će žene moći da učestvuju u borbama 2016. godine", rekao je britanski ministar, prenela je agencija AP.

Alison Baskervil (Alison Baskerville), ratna snimateljka koja je služila u britanskom ratnom vazduhoplovstvu u Iraku i Avganistanu, ocenila je inicijativu da se ženama dozvoli da neposredno učestvuju u borbi "korakom napred".

Felon je inače podržao učešće žena u borbi nakon što je u izveštaju koji je poručila vlada predložena promena politike kojom se žene drže "izvan borbe prsa u prsa" a daje im se velika uloga u drugim aspektima vojnog života.

Nakon razmatranja zabrane učešća žena u borbama, u izveštaju je zaključeno da promena te politike ne bi imala negativne efekte niti na efikasnost, niti na moral borbenih jedinica. Ipak, potrebna su dalje istraživanja psihološkog aspekta učešća žena u borbi.

Međutim, bivša oficirka Ešli Meri (Ashley Merry) kaže da žene već učestvuju u operacijama na prvoj liniju fronta i da vladina inicijativa samo predstavlja "političku korektnost".

Žene već služe kao vojni piloti, mornari, u podmornicama, ali ne u pešadiji i oklopnim jedinicama čija je uloga prvenstveno u neposrednoj borbi.

Trenutno je u britanskoj vojsci ženama "otvoreno" 70% vojnih službi u kopnenoj vojsci, 79% u mornarici i 94% u vazdušnim snagama.

Prema podacima Ministarstva odbrane iz oktobra, žene danas čine 10% britanskih vojnih snaga i u svim vojnim službama radi 15.740 žena. Poslednjih godina broj žena u vojsci postepeno je povećavan.

Kako prenose mediji, mornarica je ove godine prvi put omogućila ženama da služe u podmornicama, 20 godinama nakon što im je dozvoljeno da budu pripadnice vojske na brodovima.

Još jedan znak jačanja rodne jednakosti u britanskoj vojsci je što su dve žene dostigle vrlo visoke položaje u vazdušnim snagama.

Zemlje poput SAD, Kanade, Australije i Izraela već dozvoljavaju ženama da učestvuju u borbi.

Zagovornici učešća žena u borbama ističu da su se žene već borile rame uz rame sa muškarcima u Avganistanu, s obzirom na prirodu borbe talibana koja ne podrazumeva ratovanje na definisanim linijama fronta.

Ipak, u vrhu britanske vojske očekuju da samo mali broj žena bude zainteresovan za učešće u borbama i da ih samo mali broj prođe rigorozne testove.

"Možda pričamo o samo nekoliko desetina (žena)", rekao je za Telegraf jedan neimenovani izvor u vojsci.

Istovremeno Gardijan piše da glavno pitanje više nije da li bi prisustvo žena u borbi "ometalo" muškarce vojnike i umanjilo koheziju jedinica, što su argumenti zbog kojih je homoseksualcima sa obe strane Atlantika zabranjeno da učestvuju u borbi.

Glavno pitanje sada su fizička snaga i izdržljivost žena u odnosu na muškarce, međutim, borbe postaju sve više "haj-tek" (hi-tech) a oružje i oprema su sve manji i lakši, kao i kompleksiniji, tako da će vojnicima budućnosti biti potrebno mnogo manje snage nego ranije.

Nema komentara:

Objavi komentar