Translate

28. 12. 2014.

Prihvaćen predlog Zaštitnika građana o posebnom zakonu za utvrđivanja istine u slučajevima „nestalih beba“



Прихваћен предлог Заштитника грађана о посебном закону за утврђивања истине у случајевима „несталих беба“

петак, 26. децембар 2014. 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство што су надлежна министарства одлучила да, ради расветљавања свих околности и утврђивања истине у случајевима „несталих беба“, буде предложен посебан закон, како је то Заштитник грађана званично препоручио пре четири године.

„Само законом је могуће установити привремено тело са јаким истражним овлашћењима и независношћу, што су особине потребне да би се дошло до конкретних резултата и имао такав легитимитет да те резултате породице прихвате као истину. Заслуга је министра здравља Златибора Лончара што је тај став заштитника грађана прихваћен, а не, како је прво саопштено из Министарства правде, план да то тело оснује Влада подзаконским актом.“, саопштава овим поводом Саша Јанковић.

Извештајем Заштитника грађана из 2010. године констатовано је да је у прошлости постојало мноштво мањкавих и неусклађених процедура које нису ни доследно поштоване; да је било неодговорности и аљкавости у вођењу евиденција и документације, да није било довољно поштовања за права родитеља на потпуно информисање и одлучивање, због чега се, без много дубље истраге у сваком појединачном сумњивом случају, не може искључити могућности да неко није незаконито одвојио дете од родитеља и прогласио га мртвим.

Заштитник грађана је због тога Извештајем предложио доношење посебног закона којим би се основало привремено независно тело са јаким истражним овлашћењима, на шта се позвао и Европски суд за људска права у Стразбуру, када је прихватио прву тужбу против Србије у случају „несталих беба“. Извештајем је Заштитник грађана од надлежних органа тражио да предузму низ мера како би се смањила могућност настанка нових спорних случајева, а највећи број тих мера је у међувремену спроведен.




Prihvaćen predlog Zaštitnika građana o posebnom zakonu za utvrđivanja istine u slučajevima „nestalih beba“

petak, 26. decembar 2014.

Zaštitnik građana Saša Janković izražava zadovolјstvo što su nadležna ministarstva odlučila da, radi rasvetlјavanja svih okolnosti i utvrđivanja istine u slučajevima „nestalih beba“, bude predložen poseban zakon, kako je to Zaštitnik građana zvanično preporučio pre četiri godine.

„Samo zakonom je moguće ustanoviti privremeno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, što su osobine potrebne da bi se došlo do konkretnih rezultata i imao takav legitimitet da te rezultate porodice prihvate kao istinu. Zasluga je ministra zdravlјa Zlatibora Lončara što je taj stav zaštitnika građana prihvaćen, a ne, kako je prvo saopšteno iz Ministarstva pravde, plan da to telo osnuje Vlada podzakonskim aktom.“, saopštava ovim povodom Saša Janković.

Izveštajem Zaštitnika građana iz 2010. godine konstatovano je da je u prošlosti postojalo mnoštvo manjkavih i neusklađenih procedura koje nisu ni dosledno poštovane; da je bilo neodgovornosti i alјkavosti u vođenju evidencija i dokumentacije, da nije bilo dovolјno poštovanja za prava roditelјa na potpuno informisanje i odlučivanje, zbog čega se, bez mnogo dublјe istrage u svakom pojedinačnom sumnjivom slučaju, ne može isklјučiti mogućnosti da neko nije nezakonito odvojio dete od roditelјa i proglasio ga mrtvim.

Zaštitnik građana je zbog toga Izveštajem predložio donošenje posebnog zakona kojim bi se osnovalo privremeno nezavisno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima, na šta se pozvao i Evropski sud za lјudska prava u Strazburu, kada je prihvatio prvu tužbu protiv Srbije u slučaju „nestalih beba“. Izveštajem je Zaštitnik građana od nadležnih organa tražio da preduzmu niz mera kako bi se smanjila mogućnost nastanka novih spornih slučajeva, a najveći broj tih mera je u međuvremenu sproveden.


Nema komentara:

Objavi komentar