Translate

19. 12. 2014.

Saopštenje Zaštitnika građana povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata




Saopštenje Zaštitnika građana povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata

sreda, 17. decembar 2014.

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Zaštitnik građana podseća da je Republika Srbija dužna da poštuje i štiti prava svih migranata zatečenih na njenoj teritoriji, u skladu sa domaćim i važećim međunarodnim propisima.

Republika Srbija treba da utvrdi jasnu i efikasnu migracionu politiku. 
Zaštitnik građana sa zadovolјstvom ističe saznanja da nadležni organi uveliko rade na izradi strateških dokumenata kojima će ta politika biti zacrtana. 

Nužno je pod pod punu kontrolu i zaštitu staviti sve migrante zatečeni na teritoriji Republike Srbije, sve do konačnog rešenja njihovog statusa. 
Takav stav naglašen je u Zaklјučku Narodne Skupštine, od 23. oktobra 2014. godine, povodom razmatranja Izveštaja o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.


Zaštitnik građana podseća da je prošle godine oko 5.000 migranata izrazilo nameru da će tražiti azil u Srbiji, a očekuje se da ove godine njihov broj bude mnogo veći.

Značajan je i broj migranata koje nadležni organi uopšte nisu evidentirali. Jako mali broj migranata prošao je proceduru za dodelјivanje azila u Srbiji, bilo negativno ili pozitivno.




Nema komentara:

Objavi komentar