Translate

24. 12. 2014.

Zaštitnik građana: Nasilјe se suzbija efikasnim kažnjavanjem nasilnika i potiskivanjem atmosfere konflikta u društvu





Заштитник грађана: Насиље се сузбија ефикасним кажњавањем насилника и потискивањем атмосфере конфликта у друштву

уторак, 23. децембар 2014.

Заштитник грађана изражава забринутост услед пораста броја грађана који му се обраћају због претњи које добијају и који истовремено сумњају у ефикасност заштите коју су дужни да им пруже надлежни државни органи.

„Насиље у нашем друштву постало је свакодневно и свугде присутно.
Грађани не осећају да су довољно заштићени од појединаца и група које сматрају да им је све дозвољено и рачунају на неефикасност државних органа.

Претње и насиље над појединцима и групама много су више од приватног проблема - безбедност грађана, као Уставом гарантовано право, мора да заузме много значајније место у раду државних органа и њиховом схватању безбедности уопште“, сматра заштитник грађана Саша Јанковић.

Недавна јавно изречена и више пута пренета тврдња да грађански активиста Срђа Поповић организује државни удар против демократски изабраних власти Републике Србије пример је претње која захтева реакцију надлежних органа – или ради заштите уставног поретка, односно безбедности државе од тог човека, или ради заштите његове безбедности која је, након јавног изношења и преношења тако тешке оптужбе, засигурно угрожена. 

Демолирање викендице чланице преговарачког тима Адвокатске коморе Србије још један је догађај који дубоко забрињава.

Заштитник грађана апелује на грађане да се у случају сваке претње насиљем или другим озбиљним злом обрате најближој станици полиције, како би она и правосуђе радили свој посао.


Коначно, Заштитник грађана подсећа да се насиље сузбија ефикасним кажњавањем насилника, али и потискивањем атмосфере конфликта у нашем друштву, кроз снажење културе људских права, образовање, спорт, уметност, те афирмацију етичности, толеранције и других друштвених вредности у медијима...



Zaštitnik građana: Nasilјe se suzbija efikasnim kažnjavanjem nasilnika i potiskivanjem atmosfere konflikta u društvu

utorak, 23. decembar 2014.

Zaštitnik građana izražava zabrinutost usled porasta broja građana koji mu se obraćaju zbog pretnji koje dobijaju i koji istovremeno sumnjaju u efikasnost zaštite koju su dužni da im pruže nadležni državni organi.

„Nasilјe u našem društvu postalo je svakodnevno i svugde prisutno. Građani ne osećaju da su dovolјno zaštićeni od pojedinaca i grupa koje smatraju da im je sve dozvolјeno i računaju na neefikasnost državnih organa. 

Pretnje i nasilјe nad pojedincima i grupama mnogo su više od privatnog problema - bezbednost građana, kao Ustavom garantovano pravo, mora da zauzme mnogo značajnije mesto u radu državnih organa i njihovom shvatanju bezbednosti uopšte“, smatra zaštitnik građana Saša Janković.

Nedavna javno izrečena i više puta preneta tvrdnja da građanski aktivista Srđa Popović organizuje državni udar protiv demokratski izabranih vlasti Republike Srbije primer je pretnje koja zahteva reakciju nadležnih organa – ili radi zaštite ustavnog poretka, odnosno bezbednosti države od tog čoveka, ili radi zaštite njegove bezbednosti koja je, nakon javnog iznošenja i prenošenja tako teške optužbe, zasigurno ugrožena. 

Demoliranje vikendice članice pregovaračkog tima Advokatske komore Srbije još jedan je događaj koji duboko zabrinjava.

Zaštitnik građana apeluje na građane da se u slučaju svake pretnje nasilјem ili drugim ozbilјnim zlom obrate najbližoj stanici policije, kako bi ona i pravosuđe radili svoj posao.

Konačno, Zaštitnik građana podseća da se nasilјe suzbija efikasnim kažnjavanjem nasilnika, ali i potiskivanjem atmosfere konflikta u našem društvu, kroz snaženje kulture lјudskih prava, obrazovanje, sport, umetnost, te afirmaciju etičnosti, tolerancije i drugih društvenih vrednosti u medijima...




Nema komentara:

Objavi komentar