Translate

16. 12. 2014.

Izmene Zakona sprečavaju favorizovanje izvršitelja



Izmene Zakona sprečavaju favorizovanje izvršitelja    

Objavljeno : 16.12.2014.

Predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju biće sprečeno favorizovanje pojedinih izvršitelja i obezbeđeno da predmeti izvršenja budu raspoređivani svima ravnomerno. Predviđeno je da izvršitelje određuje Komora izvršitelja prema upisu u Imenik izvršitelja. Takođe je izmenama predviđeno da se kod izbora izvršitelja vodi računa o teritorijanoj pripadnosti dužnika a značajna novina je nadleženost izvršitelja prema prebivalištu dužnika. Izmene Zakona predložila je grupa od 131 poslanika Srpske napredne stranke.

Obrazlažući predlog izmena Zakona, poslanica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Biljana Pantić Pilja je 16. decembra u Skupštini Srbije rekla da se do sada dešavalo da javna komunalna preduzeća upadljivo favoriziju pojedine izvršitelje i da im daju najveći deo naplate potraživanja.

"Za sada nije postojao nijedan kriterijum za raspodelu predmeta, već je ostavljeno poveriocu da sam izabere privatnog izvršitelja", istakla je poslanica dodajući da je to omogućilio da se pojedini izvršitelji bogate, dok drugi moraju da zatvore posao.

Kao primer, Biljana Pantić Pilja je navela Javno preduzeće Elektrovojvodina koja je od 10.000 predmeta 8.000 dalo jednoj kancelariji, a ostatak od 2.000 rasporedila na osam izvršitelja.

Predlogom izmena Zakona predviđeno je da je javno preduzeće koje želi da naplati potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga dužno da se obrati Komori izvršitelja, koja treba da u roku od pet dana odredi izvršitelje, vodeći racuna da se to radi ravnomerno prema azbučnom redu upisa u Imenik izvršitelja.

Poslanica SNS-a je istakla da takva rešenja već postoje u drugim zakonima, kao što je na primer kod imenovanja branioca po službenoj dužnosti.

Predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je i da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima prebivalište, boravak ili sedište.

To je značajna novina u odnosu na važeće rešenje kojim je predviđena nadležnost izvršitelja prema sedištu poveroca.

Predviđeno je i da se vodi računa o teritorijanoj pripadnosti dužnika, jer je do sada dolazilo do favorizovanja izvršitelja iz velikih gradova, posebno Beograda, rekla je Biljana Pantić Pilja, ističući da se jedan od razloga za tu odrednicu postavljanje načela ekonomičnosti.

Izmene zakona o izvršenju i obezbeđenju najavljene su još letos, kada je ocenjeno da su sistemu izvršenja neophodna dalja poboljšanja kako bi se rešili izazovi koji su se javili nakon uvođenja te pravne profesije pre tri godine. 

Tada su među izazovima navedeni bolji nadzor nad radom izvršitelja i pravičnija raspodela predmeta.

Kako su za Euraktiv Srbija rekli u Komori izvršitelja, Srbija trenutno ima 204 izvršitelja koji rade a u planu je da ih bude ukupno 308.

Privatni izvršitelji uvedeni su  na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji je usvojen 5. maja 2011. godine. Prvi profesionalni izvršitelji položili su zakletvu 31. maja 2012. i počeli sa radom.

Izvršitelji sprovode sudske odluke o naplati dugovanja a u slučaju javnih komunalnih preduzeća postupaju po predlozima za izvršenje na osnovu verodostojne isprave (npr. račun, izvoda iz poslovnih knjiga, menica i dr.) koju poverliac prilaže uz predlog.

Izvor: Beta, EurActiv.rs
Foto: Shutterstock.com
http://www.euractiv.rs/vladavina-prava/8156-izmene-zakona-spreavaju-favorizovanje-izvritelja

Nema komentara:

Objavi komentar