Translate

10. 12. 2014.

Novi mehanizmi za praćenje stanja ljudskih prava



Novi mehanizmi za praćenje stanja ljudskih prava    

Objavljeno : 10.12.2014.

Srbija je ostvarila značajan napredak u oblasti zaštite ljudskih prava, ali je očekuje još izazova i problema u toj oblasti koja je veoma važna i u procesu evropskih integracija, zaključeno je 10. decembra na skupu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Na skupu, na kojem su predstavljeni mehanizmi za praćenje stanja ljudskih prava u Srbiji, najavljeno je da će 2015. biti posvećena što efikasnijem sprovođenju međunarodnih konvencija u oblasti ljudskih prava, kao i realizaciji nacionalnih strategija i akcionih planova. Šef Delegacije EU u Srbiji odao je priznanje Srbiji na napretku koji je postigla u zaštiti ljudskih prava ali i upozorio da Unija pažljivo prati sve što se dešava na tom planu.

Skup u Beogradu organizovala je Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, uz učešće predstavnika Evropske unije i državnih institucija.

"Potrebno je izbrisati jaz između usvojenih zakona i njihove primene", poručila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je istakla da je ekonomska kriza jedan od uzročnika koji može da utiče na ostvarivanje ljudskih prava, pre svega u socijalnoj sveri, ali da to ne sme da bude opravdanje.

Paunović je najavila da će naredna godina biti posvećena što efikasnijem sprovođenju međunarodnih konvencija koje je Srbija potpisala, kao i ostvarivanju nacionalnih strategija i akcionih planova u toj oblasti.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport odao je priznanje Srbiji na napretku koji je postigla u zaštiti ljudskih prava, ali je upozorio i da EU pažljivo posmatra sve što se dešava u toj oblasti.

"Treba biti na oprezu, svuda i uvek", kazao je Devenport.

On je ukazao da Srbija ima solidan ustavni i zakonski okvir za ostvarenje ljudskih prava, a da ključ leži u bliskoj saradanji državnih institucija nezavisnih tela i civilnog sektora.

Šef Delegacije EU u Srbiji poručio je da će Unija nastaviti podršku unapređenju ljudskih prava u Srbiji kroz finansiranje najrazličitijih projekata.

Poverenica za zaštitu razvnopravnosti Nevena Petrušić istakla je da pravni propisi nisu dovoljni sami po sebi, potrebna je sistemska prevencija diskriminacije.

Mehanizmi

Kako je navela Paunović, jedna od preporuka koju je Savet za ljudska prava UN uputio Srbiji nakon periodičnog pregleda stanja 2013. odnosila se na uspostavljanje mehanizma za praćenje preporuka, kako bi se pratila primena i uticaj politika i mera usvojenih sa ciljem promovisanja jednakosti prava i nediskriminacije svih građana.

Tim povodom Kancelarija za ljudska i manjinska prava je u saradnji sa resornim ministarstvima i uz podršku UN u Srbiji definisala predlog modela za praćenje stanja ljudskih prava koji je na Konferenciji predstavljen i koji će biti predat na usvajanje Vladi Srbije.

Usvajanje tog mehanizma je od velikog značaja za dalju evropsku budućnost Srbije i otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, istaknuto je na skupu.

"U očekivanju da se otvore pristupni pregovori sa EU za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, Srbiji je potreban mehanizam koji će doprineti da svi zakoni i politike u oblasti ljudskih prava budu u punoj meri primenjeni, i kako bi i na ovaj način bili ostvareni institucionalni kapaciteti sa kojima raspolažemo, a sve u kontekstu ostvarivanja ljudskih prava", kazala je Paunović.

Na skupu su predstavljeni Nacionalni mehanizam za praćenje sprovođenja preporuka tela UN, Mehanizam za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2014-2018. i Mehanizam komunikacije i koordinacije donatorske pomoći Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: Beta, EurActiv.rs 
Foto: Shutterstock.com
http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/8140-novi-mehanizmi-za-praenje-stanja-ljudskih-prava-?

Nema komentara:

Objavi komentar