Translate

12. 12. 2014.

Ukrajinu očekuje ekonomska šok terapija



Ukrajinu očekuje ekonomska šok terapija    

Objavljeno : 12.12.2014.

Ukrajinske vlasti, suočene sa katastrofalnim stanjem u privredi i skupim sukobom na istoku zemlje, primorane su da preduzimaju sve strože mere štednje kako bi zemlja počela da se oporavlja i zadobila poverenje poverilaca. Te mere bi mogle da poprime razmere šok terapije, ali Kijev mora da ih sprovede kako bi dobio međunarodnu pomoć. Ocenjuje se i da će pored obećane pomoći Ukrajini koja se suočava sa padom BDP-a od 7% i inflacijom od 25%, biti potrebna dodatna sredstva da bi se izborila sa krizom.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda doputovala je 9. decembra u Kijev kako bi sa vlastima razmotrila plan ekonomskih reformi koje Ukrajina mora da sprovede da bi dobila pomoć te finansijske institucije. MMF je na proleće 2014. odobrio Kijevu pomoć od 17 milijardi dolara u okviru plana pomoći od 27 milijardi dolara koji su organizovale zapadne zemlje.

Međutim, ni sva ta pomoć u okviru koje je do sada isplaćeno 4,6 milijardi dolara, neće biti dovoljna da se spreči bankrot Ukrajine. MMF je ocenio posle posete u novembru da je Ukrajini potrebno dodatnih 19 milijardi dolara do kraja 2015. godine, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pozvao međunarodnu zajednicu da organizuje donatorsku konferenciju.

Sredstva su neophodna ukrajinskim vlastima kako bi platile dug za gas Rusiji i pronašle rešenje za obezbeđivanje dovoljno uglja za zimu, piše agencija Frans pres.

Ukrajina, koja je gotovo bez prekida u recesiji već više od dve godina, suočava se sa ozbiljnom ekonomskom krizom, padom nacionalne valute, raširenom korupcijom i ratom na istoku zemlje. Očekuje se pad bruto domaćeg proizvoda Ukrajine krajem godine od 7% a da inflacija bude viša od 25%.

Analitičar u brokerskoj kući Konkord kapital (Concorde Capital) u Kijevu Oleksandar Paraščij smatra da je glavni razlog za ovakvo stanje pogoršanje odnosa sa Rusijom, kao glavnim trgovinskim partnerom Ukrajine pre krize, i "vojne operacije u Donbasu", rudarskom središtu na istoku koji delom kontrolišu proruski pobunjenici.

"Danas, bankarski sektor nije u funkciji privrede već se isključivo bori da preživi", rekao je on.

Jacenjuk je rekao da će budžet za 2015. biti izuzetno štedljiv, sa kresanjem svim mogućih troškova. On je najavio da će se "negativni trend u privredi nastaviti u prvih šest meseci naredne godine". "Spremni smo na najradikalnije i najteže promene koje su zemlji potrebne", rekao je Jacenjuk 2. decembra obraćajući se novom sazivu parlamenta.

"Premijer je jasno rekao da će 2015. biti godina preživljavanja. Svi napori će biti usmereni na privredu, finansijski sektor i izbegavanje nelikvidnosti", rekao je Paraščij.

Ministarstvo saobraćaja je najavilo privatizaciju agencija koje upravljaju putevima i železnicom u Ukrajini, Ukravtodora i Ukrzliznjicja, kako bi smanjilo korupciju.

Vlada se suočava sa vrlo nepopularnim merama koje traži MMF za smanjenje budžetskog deficita, poput povećanja cene energije i drastičnog smanjenja socijalnih davanja, uključujući zdravstvo i obrazovanje.

"Ako ukrajinska vlada odluči da jako podigne cene usluga javnih preduzeća, zemlja će biti izložena 'šok terapiji'", upozorio je ekonomista Olekesandr Valčičen, ali je i dodao da bez tog šoka Ukrajina ne može da izađe iz začaranog kruga ekonomskih teškoća.

Težak zadatak izrade budžeta dobilo je dvoje stranaca koji su ušli u vladu nekoliko sati pošto su dobili ukrajinsko državljanstvo.

Amerikanka Natali DŽaresko, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu i vodila investicioni fond, imenovana je za ministarku finansija, a Litvanac Aivaras Abromavicius, bivši menadžer jednog švedskog fonda, za ministra privrede. On je već obećao da će korisiti "najradikalnije metode".

"Parlament je izgleda sada spreman da izglasa mnoge zakone. Ne vidim razloga zašto ne bismo odmah preduzeli radikalne mere. Čekanje bi bilo isto što i neuspeh", rekao je on novinarima početkom decembra.

Izvor: AFP
Foto: Shutterstock.com
http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/8146-ukrajinu-oekuje-ekonomska-ok-terapija-?

Nema komentara:

Objavi komentar