Translate

12. 12. 2014.

Novi propis EU neće uticati na srpski izvoz hrane



Novi propis EU neće uticati na srpski izvoz hrane    

Objavljeno : 12.12.2014.

Srpski pravilnik o označavanju hrane najvećim delom je usklađen sa novim propisom EU koji stupa na snagu 13. decembra i čija primena ni na koji način neće ograničiti izvoz hrane iz Srbije, kažu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Zahvaljujući novom evropskom propisu o označavanju prehrambenih proizvoda, potrošači će imati jasnije, sveobuhvatnije i tačnije informacije o tome šta jedu. Novi propis uključuje isticanje alergena na listi sastojaka, obavezno navođenje porekla neprerađenog mesa, bolju čitljivost etiketa. Moraće da ga poštuju svi u poslovanju s hranom i važiće za sve vrste hrane, uključujući hranu u restoranima, školama, bolnicama.


Domaći Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane nije usklađen sa novom direktivom EU samo u delu koji se odnosi na nutritivno deklarisanje, ističu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Međutim, odredbe evropskog propisa o obaveznim nutritivnim deklaracijama stupaju na snagu 13. decembra 2016. godine, tako da će srpski propisi do tada biti potpuno usaglašeni sa evropskim.

"Na osnovu Nacionalnog akcionog programa za usvajanje evropske pravne tekovine, predviđeno je da se u trećem kvartalu 2015. izvrše dopune Pravilnika, kako bi u potpunosti bio usaglašen sa Uredbom EU", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Za sada srpski Pravilnik o označavanju hrane nije usklađen sa novim evropskim propisom ni u domenu prodaje hrane na daljinu (preko interneta).

"Pravilnik je najvećim delom usaglašen sa Uredbom EU tako da njegova primena neće ni na koji način zabraniti, sprečiti ili ograničiti kretanje robe, odnosno hrane na unutrašnjem i međunarodnom tržištu", naglasili su u Ministarstvu.

Za deklarisanje hrane u Srbiji odgovorna su, u skladu sa Pravilnikom, preduzeća u poslovanju hranom pod čijim se nazivom hrana stavlja u promet i ona će biti dužna da usklade ambalažu orginalnog pakovanja sa novinama koje donosi Pravilnik donet krajem septembra 2013.

"Svesni činjenice da to iziskuje troškove, kao i određeno vreme za usklađivanje, članom 45. Pravilnika propisano je da ambalaža orginalnog pakovanja proizvedena do stupanja na snagu Pravilnika može da se koristi za pakovanje najviše 18 meseci od dana stupanja na snagu Pravilnika, a hrana upakovana u takvu amabalažu može da bude u prometu do isteka roka trajanja", navelo je Ministarstvo.

Kako su Euraktivu Srbija rekli u Privrednoj komori Srbije, očekuje se da podzakonski akti u vezi sa usaglašavanjem nutritivnih i zdravstvenih izjava sa odredbama propisa EU budu doneti tokom 2015. a za njihovu izradu je zaduženo Ministarstvo zdravlja.

U PKS takođe kažu da srpski izvoznici hrane na tržištu EU prate evropsku regulativu i primenjuju sva pravila i ističu da je Komora stalno u kontaktu sa proizvođačima u vezi s novim propisima.

Krupnija slova na etiketi

Zahvaljujući novom propisu, potrošači u EU imaće jasnije, sveobuhvatnije i tačnije informacije o tome šta jedu a propis će morati da poštuju svi poslenici u poslovanju s hranom i važiće za sve vrste hrane za krajnjeg potrošača, uključujući za hranu u restoranima, školama, bolnicama.

Evropski parlament i Savet usvojili su propis 2011. godine i svi koji rade sa hranom imali su tri godine da se pripreme za novi režim označavanja zapakovane i neupakovane hrane.

Novim propisom predviđena je bolja čitljivost informacija, odnosno minimalna veličina slova za obavezne informacije na etiketi.

Takođe su evropskim propisom predviđene jasnije i sveobuhvatnije informacije o alergenima (soji, glutenu, laktozi) i njihovo isticanje, (većim slovima ili drugom bojom), na listi sastojaka na upakovanoj i neupakovanoj hrani, uključujući u restoranima i kafeima.

Predviđeno je i obavezno navođenje porekla za sveže meso svinja, ovaca, koza i živine, navođenje nanomaterijala u sastojcima, pružanje posebnih informacija o poreklu ulja i masti i jasno naznačavanje odmrznutih proizvoda.

Odredbe novog evropskog propisa odnose se i na prodaju prehrambenih proizvoda "na daljinu", preko interneta ili kataloga. U tom slučaju predviđeno je da kupac dobije većinu obaveznih informacija sa etikete pre nego što zaključi kupovinu.

Zahvaljujući novom propisu biće rešena i dilema potrošača da li kupuju pravi ili lažni proizvod jer će obavezne informacije na etiketi sprečiti da kupac bude prevaren, odnosno da kupi proizvod u kojem su orginalni sastojci izmenjeni.

Evropski komesar za zdravlje i bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis rekao je da će od 13. decembra evropski građani videti rezultate godina rada na poboljšanju propisa o označavanju hrane.

"Ključne informacije o sadržaju sada će biti mnogo jasnije naznačene na deklaraciji i pomoći će ljudima da izaberu šta žele da kupe", istakao je komesar.

Proizvodi označeni "po starom", koji su već na tržištu EU ili su označeni pre 13. decembra, moći će da se prodaju dok se ne isprazne zalihe.

Autor: Julija Simić
Foto: Shutterstock.com
http://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/8147-novi-propis-eu-nee-uticati-na-srpski-izvoz-hrane-

Nema komentara:

Objavi komentar