Translate

26. 08. 2019.

Bolsonaro razljutio svet zbog požara u Amazoniji



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Bolsonaro razljutio svet zbog požara u Amazoniji                                            
Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je vređao protivnike i saveznike, napadao žene, crnce i homoseksualce, i čak je hvalio vojnu huntu koja je od 1964. do 1985. vladala Brazilom, ali ništa nije izazvalo toliki bes u zemlji i kritike u inostranstvu kao njegov odgovor na požare koji besne u delovima Amazonije. U međuvremenu su glavna meta njegovih uvreda, kao i uvreda od strane brazilskih zvančnika, postali francuski predsednik i njegova supruga.

Ekstremno desničarski predsednik je u početku odbacivao navode o stotinama požara a zatim se upitao da požare nisu izazvale aktivističke grupe u cilju nanošenja štete kredibilitetu njegove vlade koja poziva na slabljenje propisa koji se tiču zaštite životne sredine u najvećoj svetskoj prašumi da bi se podstakao razvoj.

Odgovor evropskih lidera je pretnja otkazivanjem trgovinskog sporazuma EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, čiji je Brazil član. Hiljade ljudi su demonstrirale u gradovima širom Brazila i ispred brazilskih ambasada širom sveta. Nizu izraza zabrinutosti se pridružio i papa Franja koji je upozorio da su "šumska pluća vitalna za planetu".

Bolsonaro je 23. avgusta najzad ublažio stav i objavio da će poslati 44.000 vojnika da pomognu u gašenju vatre. Kako se čini, požari za sada najvećim delom gutaju zemlju na kojoj je drveće već posečeno, moguće i nelegalno, a ne toliko i živu šumu.

Međutim, mnogi tvrde da je to premalo i prekasno.

"Nijedna demokratska vlada nije trpela međunarodne kritike kao Bolsonarova. Kršeći međunarodne dogovore o životnoj sredini, Brazil je diskreditovan i onemogućen da iznese bilo kakvu vodeću ulogu na međunarodnoj sceni", rekao je profesor međunarodnih odnosa Maurisio Santoro, preneo je AP.

Brazilski vojni avioni su tokom vikenda počeli da gase vatre u amazonskoj saveznoj državi Rondoniji, a nekoliko stotina vojnika je poslato u zonu požara. Ipak, mnogi Brazilci su 25. avgusta izašli na ulice Rio de Žaneira i drugih gradova da bi od vlasti tražili da učini više. Neki su nosili transparente s porukom "Bolsonaro spaljuje našu budućnost".

Bolsonaro je ranije opisao propise o zaštiti prašume kao prepreku ekonomskom razvoju Brazila. Kritičari tvrde da je ovogodišnji rekordan broj požara uzrokovan njegovim ohrabrivanjem farmera, drvoseča i rančera da ubrzaju rad na seči šume. Iako je brazilski lider obećao da će zaštititi Amazoniju, oni navode da je to isključivo rezultat straha od diplomatske krize i ekonomskih gubitaka.

"Međunarodni pritisak danas ima veći uticaj nego demonstracije Brazilaca", navodi profesor Santoro.

Lideri G7 su 25. avgusta saopštili da pripremaju plan pomoći Brazilu u borbi s požarima i popravljanju štete.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će pomoć uključivati i tehničke i finansijske mehanizme "da bi pomoć bila najefikasnija moguća".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da će njena i druge zemlje razgovarati s Brazilom o sadnji drveća u Amazoniji kada se vatre ugase.

"Naravno da je to brazilska teritorija, ali ovde imamo pitanje prašuma koje je zapravo globalno pitanje. Pluća čitave Zemlje trpe i zato moramo naći zajednička rešenja", rekla je Merkel.

Požari su uobičajeni tokom sušne sezone u Brazilu, međutim ove godine ih je izbio reordan broj. Brazilski Institut za svemirska istraživanja, koji prati deforestaciju, ove godine je zabeležio više od 77.000 šumskih požara, što je za 85% više nego 2018, a oko polovina tih požara je izbila u Amazoniji.

Ekološki aktivista Romulo Batista kaže da tokom osam meseci nije bilo nikakve konkretne akcije vlasti da se zaštiti Amazonija i da su požari odraz Bolsonarove politike u oblasti životne sredine.

"Vlada je stvorila osećaj nekažnjivosti kod farmera koji su bili spremni da čine ilegalne akte zarad seče šume", naveo je Batista i dodao da su hiljade biljnih i životinjskih vrsta nestale a da stanovništvo obližnjih gradova trpi veliku štetu od zagađenog vazduha.

Bolsonaro se raspravljao s onima koji tvrde da Amazonija proizvodi ogromne količine kiseonika i da je ključna u borbi za obuzdavanje klimatskih promena. Batista smatra da će ovogodišnji požari biti prekretnica koja će, uz pritisak lidera G7, naterati predsednika Brazila da promeni stav u odnosu na životnu sredinu, preneo je AP.

Brazilska federalna policija je saopštila da će istražiti navode da su farmeri u saveznoj državi Para, jednoj od najpogođenijih požarima, pozivali na "dan vatre", podmetanje požara 10. avgusta. Lokalni mediji su preneli da je ta grupa akciju organizovala preko VocApa (WhatsApp) da bi iskazala podršku Bolsonarovoj politici deregulacije u oblasti životne sredine.

Ministar pravde Brazila Serđo Moro, koji kontroliše rad policije, na Tviteru je naveo da je Bolsonaro "tražio rigoroznu istragu" i dodao da će "kriminalni požari biti najstrože kažnjeni".

Kancelarka Merkel je navela da Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu za spas prašume.

Predsednik Brazila, ipak, ima napete odnose sa stranim vladama, među kojima je i nemačka, i nevladinim organizacijama koje optužuje za mešanje u rukovođenje Amazonijom.

Jelisejska palata je 23. avgusta saopštila da je Bolsonaro "lagao" francuskog lidera o posvećenosti životnoj sredini.

"Ako me pozove, javiću se. Veoma sam pristojan prema njemu iako me je nazvao lažovom", rekao je Bolsonaro 24. avgusta, upitan da li bi razgovarao s Makronom.

Bolsonaro uvredio Brižit Makron, brazilski ministar francuskog lidera nazvao kretenom

U međuvremenu na društvenim mrežama pršte uvrede.

Bolsonaro je na Fejsbuku objavio uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron dok je jedan od ministara u brazilskoj vladi francuskog šefa države nazvao "oportunističkim kretenom".

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji.
  
Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst "Jel sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore", prenela je AFP.

"Ne ponižavajte čoveka - umirem od smeha", glasi komentar s naloga brazilskog predsednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

Takođe, 25. avgusta je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na Makronov račun.

"Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija", naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći verovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku reč, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

"Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce Š divizije 'Karlo Veliki", napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsednika bez karaktera", kao i da "treba napadati kretena Makrona".

Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, 23. avgusta je podelio snimak nasilnih demonstracija francuskih "žutih prsluka" uz poruku "Makron je idiot".

Situacija u Amazoniji je dolila ulje na vatru francusko-brazilskih odnosa, napetih otkako je Bolsonaro, ekstremni desničar, došao na vlast u Brazilu, piše AFP.

On je krajem jula izazvao diplomatski sukob kada je otkazao sastanak sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, koji se nalazio u poseti Braziliji.

Bolsonaro je tada na Fejsbuku objavio prenos uživo svoje posete frizeru u vreme planiranog sastanka s francuskim ministrom. Sastanak je otkazan "zbog pitanja dnevnog reda".

Le Drijan, čija greška je po svoj prilici bio susret s brazilskim nevladinim organizacijama neprijateljskim prema Bolsonaru, ironično se izrazio o "vanrednoj situaciji s kosom".

Brazilski predsednik je prethodnih dana u vezi Amazonije optužio Makrona da ima "kolonijalistički mentalitet", dok je francuski lider svog brazilskog kolegu optužio da je "lagao" o svojim obavezama po pitanju životne sredine i klime.

Izvor: Beta
Foto: Beta









Nema komentara:

Objavi komentar