Translate

15. 08. 2019.

U Nemačkoj trećini zaposlenih nije plaćen prekovremeni rad


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; -mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

U Nemačkoj trećini zaposlenih nije plaćen prekovremeni rad                                    
Novo istraživanje pokazalo je da trećina zaposlenih u Nemačkoj radi neplaćeno više od godinu dana tokom radne karijere. Danas se u proseku u Nemačkoj prekovremeno radi tri sata nedeljeno.

Zaposleni za vreme radnog veka rade prekovremeno 9.655 sati a kod onih na višim pozicijama to se penje na 15.390 sati, pokazalo je istraživanje Partnera za kompenzaciju (Compensation Partner) iz Hamburga koje je obuhvatilo više od 215.000 zaposlenih u Nemačkoj.

Istraživanje je ukazalo da trećini zaposlenih nisu nadoknađeni dodatni sati. Zato oni tokom radnog veka rade 13 meseci besplatno.

U slučaju menadžera čak 74% ne dobije kompenzaciju. Oni tokom karijere rade 21 mesec besplatno.

Dobra vest je, piše Local.de, što je broj prekovremenih sati u padu, sudeći prema aplikaciji Vork tajm monitor (Work Time Monitor).

Čak 54% zaposlenih u Nemačkoj radi prekovremeno, u proseku oko tri sata nedeljno ili žene u proseku 2,2 a muškarci 3,7 sati.

U 2009. je prosečan broj prekovremenih sati bio 6,5 nedeljno.

Manje sati - bolja ekonomija?

Direktor u Partneru za kompenzaciju Tim Beger (Böger) rekao je za Špigl onlajn da je pad povezan sa ekonomskim kretanjima.

Partner za kompenzaciju je filijala hamburške konsultantske firme PMSG (PersonalMarkt Services GmbH).

"Napeta situacija u uslovima finansijske krize doprinela je da 2009. bude više prekovremenog rada nego danas", rekao je Beger i dodao: "Danas doživljavamo ekonomski bum a odnos između rada i privatnog života je uravnoteženiji, što znači manje volje za prekovremeni rad".

Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), koji pripada Saveznoj agenciji za zapošljavanje, takođe je registrovao smanjenje broja prekovremenih sati.

Međutim, prema istraživaču tržišta rada iz IAB Encu Veberu, smanjenje broja prekovremenih sati zapravo je povezano sa usporavanjem ekonomije.

Evropski sud pravde proletos je presudio da svi prekovremeni sati zarađeni širom EU moraju da budu prijavljeni i plaćeni.

Tek treba da bude utvrđeno kako će se ta presuda sprovoditi u Nemačkoj. Svaka članica može da odluči kako će je sprovoditi, uključujući da li će aktivnosti poput odgovaranja na mejl od kuće biti izostavljene ako ne mogu precizno da se izmere.

Broj prekovremenih sati u Nemačkoj u 2017. je dostigao 2,1 milijardu od čega je polovina bila neplaćena, saopštila je vlada.
  
Izvor: Thelocal.de  
Foto: Beta


Nema komentara:

Objavi komentar