Translate

23. 08. 2019.

Šefovi diplomatija EU iduće nedelje sa partnerima sa Zapadnog Balkana





EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Šefovi diplomatija EU iduće nedelje sa partnerima sa Zapadnog Balkana                                             

Na neformalnom sastanku (Gimnih) ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju 29-30. avgusta razmatraće se pitanja vezana za Bliski istok, Arktik, hibridne pretnje, dok će se sa ministrima partnera sa Zapadnog Balkana razgovarati o regionalnoj saradnji, najavilo je 23. avgusta finsko predsedavanje EU.

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini a počeće diskusijom sa ministrima odbrane EU o hibridnim pretnjama.

Borba protiv hibridnih i sajber pretnji je jedan od prioriteta predsedavanja EU Finske.

Helsinki namerava da šest meseci predsedavanja iskoristi da poboljša otpornost bloka na krize i pojača svest o hibridnim pretnjama.

Prvog dana rada ministri će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku, navodi se na sajtu finskog predsedavanja.

U petak, 30. avgusta, ministri spoljnih poslova EU baviće se regionom Arktika koji će zbog globalnog zagrevanja biti od sve većeg strateškog značaja za Evropu i globalno u narednim godinama i decenijama.

Stav Helsinkija je da EU mora da posveti veću pažnju Arktiku i u spoljnim odnosima, i u svojim unutrašnjim politikama.

Posle sastanka u "Gimnih" formatu, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto organizuje radni ručak sa međunarodnim borcima za ljudska prava na temu podrške aktivistima u toj oblasti.

Inače, "Gimnih" je format koji šefovi diplomatija Unije koriste za neformalne sastanke na kojima se vode  diskusije o određenim pitanjima ali se ne donose formalni zaključci.

Izvor: EURACTIV.rs

Nema komentara:

Objavi komentar