Translate

12. 08. 2019.

Nemački Zeleni žele da vozovi potisnu avionski saobraćaj


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Nemački Zeleni žele da vozovi potisnu avionski saobraćaj                                            
Nemački Zeleni žele da do 2035. godine avionski saobraćaj na unutrašnjim linijama postane u što je moguće većoj meri suvišan. U tom cilju postepeno treba da bude uveden porez na kerozin, i istovremeno znatno unapređen železnički saobraćaj. Evropsko rešenje za oporezivanje avionskih letova još nije na vidiku.

Zeleni se ne zalažu za zabranu unutrašnjeg avionskog saobraćaja, ali žele snažne podsticaje u korist železnice, piše u dokumentu poslaničke grupe te partije, u koji je uvid imao dnevnik Zidojče cajtung.

Češće polasci, pouzdaniji red vožnje, povoljnije cene karata i dobra pokrivenost vaj-faj (Wi-Fi) vezama trebalo bi da u narednih 25 godina "vožnju železnicom učine toliko privlačnom, da se letenje na domaćim linijama više ne bi isplatilo", cilj je Zelenih. Za realizaciju tog cilja Nemačka železnica (DB), koja je 100% u vlasništvu savezne države, treba godišnje da dobije tri milijarde evra.

Da bi železnica postala istinski konkurentna unutrašnjem avionskom saobraćaju, dužina vožnje između što je moguće više naselja u Nemačkoj, ali i prema susednim zemljama, trebalo bi da padne na "maksimalno četiri sata" i dugoročno da ponovo bude uvedena "evropska noćna železnička mreža".

"Kako je moguće da avion, iako za klimu najštetnije prevozno sredstvo, i dalje dobija milijarde na ime subvencija, dok je ekološka železnica hronično premalo finansirana", rekla je, prema pisanju nemačkog dnevnika, jedna od autorki dokumenta Danijela Vagner.

Svojim zahtevom Zeleni pojačavaju pritisak na ministarstvo saobraćaja da, u skladu sa ugovorom kojim je stvorena vladajuća nemačka velika koalicija, intenzivira izgradnju železničke mreže. Ministarstvo je 2018. najavilo da namerava da investira velika sredstva u železnički koncern.

Time bi do 2030. godine trebalo da bude udvostručen broj putnika, a pružna mreža brža i efikasnija. Nemačka železnica je, pored toga, ove godine najavila da će uložiti 30 miliona evra kako bi mogla da garantuje postojanje vaj-faj veze na svim dužim linijama.

Parlamentarna grupa Zelenih ide i korak dalje i zahteva postepeno uvođenje poreza na kerozin na domaćim letovima. Referentna vrednost trebalo bi da bude cena benzina, dakle 65 evrocenti za litar. Iako avionski saobraćaj podleže evropskoj trgovini certifikatima za emisiju CO2, pogonsko gorivo kerozin je, kao i gotovo svugde u svetu, oslobođeno poreza.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka jednostrano, nacionalno uvođenje poreza na kerozin ne bi ništa donelo, pošto bi avioni naprosto u inostranstvu punili rezervoare pre sletanja u Nemačkoj. "Avionski saobraćaj je međunarodni posao i tu rešenja pojedinih država kao ostrva nemaju smisla", izjavio je za Euractiv poslanik lberala u nemačkom Bundestagu i član odbora za saobraćaj Bernd Rojter.

Nemačka vlada potvrdila je nedavno, odgovarajući na pitanje agencije Rojers, da trenutno proverava mogućnost uvođenja poreza na kerozin. Navela je, međutim, da je nacionalna, jednostrana odluka o tome povezana sa "znatnim tehničkim i administrativnim poteškoćama".

S druge strane, na evropskom nivou bi porez na kerozin bilo teško uvesti pošto pitanja vezana za poresku politiku zahtevaju konsenzus u Savetu EU, a pojedine zemlje se boje gubitaka u svojim turističkim privredama.

Holandija, Belgija, Luksemburg, Francuska, Švedska i Nemačka ranije su javno pokazale spremnost za eventualno uvođenja poreza na kerozin za letove između njihovih teritorija.

Moguća alternativa bilo bi i podizanje takse na vazdušni saobraćaj, koja u Nemačkoj postoji od 2011. godine, za šta se nedavno zauzela i ministarka za ekologiju Svenja Šulce. Ta taksa se, zavisno od dužine leta, trenutno kreće između 7,38 i 41,49 evra.

Prema računici nemačke Savezne agencije za životnu sredinu, porez na kerozin bi mogao da donese saveznom budžetu sedam milijardi evra. Ipak, letovi u domaćem saobraćaju u Nemačkoj čine svega 16% vazdušnog saobraćaja.

Izvor: EURACTIV.de
Foto: Pixabay


Nema komentara:

Objavi komentar