Translate

27. 08. 2019.

Šarec: Podržavamo proširenje EU, Srbija to zaslužuje



 EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Šarec: Podržavamo proširenje EU, Srbija to zaslužuje                    

Predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec izjavio je 27. avgusta u Beogradu da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje. On je na zajedničkoj konfereniji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da će Slovenija sigurno nastaviti da podržava evropske integracije i da, kao poznavalac i prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme.

Šarec je rekao da je Srbija dobar partner sa kojom ima malo otvorenih pitanja i sa kojom Slovenija ima dobru saradnju na ekonomskom i političkom planu.

Premijer je kazao i da će Slovenija nastaviti da šalje policiju kao ispomoć u rešavanju migrantske krize ističući da je ta kriza velik problem koji treba rešiti što brže i, kako je rekao, što bliže izvoru.

Govoreći o pitanju sukcesije bivše SFRJ, Šarec je rekao da postoji slaganje da se stvari ubrzaju, te da će o tome biti reči na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije koja će se održati ove godine.

Brnabić je zahvalila Sloveniji na podršci Srbiji na putu ka EU i na tome što je zastupnik proširenja.

"Hvala premijeru i Vladi Slovenije na snažnoj i kontinuiranoj podršci. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li su razgovarali o Kosovu, Brnabić je rekla da Slovenija ima jasan stav i da Srbija razume njihov stav o priznanju Kosova, ali da je potrebno da i Slovenija razume stav Srbije o Kosovu.

Ona je kazala da su razgovarali o taksama na robu iz Srbije koje ne doprinose stabilnosti u regionu, te navela da se Slovenija slaže da to ne doprinosi stabilnosti.

Brnabić je od Šareca zatražila i da se posle zajedničke sednice dve vlade kasnije ove godine, pete po redu, održi i privredni forum jer Srbija i Slovenija beleže kontinuirani rast u privrednoj sradnji.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena bila je 1,6 milijardi evra i Privredna komora Srbije je otvorila predstavništvo u Ljubljani, prvo takvo u regionu, koje, kako je Brnabić rekla, treba da pomogne u produbljivanju odnosa dve zemlje.

Ona očekuje i rast srpskih investicija u Sloveniji koje trenutno iznose 300 miliona evra.

Brnabić ne očekuje veći odliv radne snage u Sloveniju

Brnabić je izjavila i da ratifikovani sporazum, kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji, stupa na snagu 1. septembra i da ona ne očekuje veći odliv radne snage.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šarecom rekla da je cilj sporazuma materijalna i pravna sigurnost radnika.

Brnabić je kazala i da Srbija ne može da reši problem odliva mozgova tako što će da zabrani ljudima da odlaze, ali da je bitno da uslovi budu kontrolisani i da se uradi "sve što je moguće da odliv mozgova postane cirkulacija mozgova".

Šarec je rekao da Slovenija ima rekordnu zaposlenost i da im nedostaje radna snaga.
  
On je kazao da se protok radnika uvek dešava, posebno u EU, i da je zbog toga bolje da te stvari budu regulisane i da ljudi imaju zaštitu.

Šarec je o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Slovenački premijer je u razgovoru sa Vučićem rekao da Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine i da Srbija može da računa na podršku u vezi sa proširenjem EU, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, zato što je interes Slovenije da odnosi u regionu budu dobri", rekao je Šarec.

Izvor: Beta 

Nema komentara:

Objavi komentar