Translate

08. 08. 2019.

Obuka za bolju integraciju bivših štićenika Vaspitno popravnog doma u društvo


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Obuka za bolju integraciju bivših štićenika Vaspitno popravnog doma u društvo                              

Omladinski Savet Kruševca i Vaspitno popravni dom u tom gradu pokrenuli su projekat "Podrška maloletnim prestupnicima da se ponovo integrišu u društvo i tržište rada" koji treba da omogući da štićenici doma nakon izlaska iz ustanove lakše nađu posao i uklone predrasude poslodavaca prema bivšim štićenicima, rečeno je Beti u Omladinskom Savetu Kruševac. Projekat je deo evropske podrške aktivnom uključivanju mladih.

"Cilj nam je da uspostavimo međusektorsku podršku štićenicima doma kako bi mogli da efikasno pristupe tržištu rada u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu. Takođe, u okviru projekta sa 50 štićenika doma rade se individualni razgovori i održavaju radionice nekih veština i aktivnog traženja posla", rekao je Beti predstavnik Omladinskog Saveta Kruševac i koordinator projekta Aleksandar Jovanović.

Štićenici će, takođe, u okviru projekta, tokom boravka u domu posetiti kompanije i upoznati se sa poslodavcima u Kruševcu, Beogradu i Novom Sadu, koji bi bili spremni da im ponude zaposlenje nakon što se vrate u svoje gradove.

Omladinski Savet, dodao je Jovanović, sa partnerskim organizacijama iz tih gradova, radi na pronalaženju zainteresovanih poslodavaca, a u okviru projekta će u ova tri grada biti održana po dva okrugla stola koji bi trebalo da okupe što više poslodavaca.

"To će biti prilika da se privrednici upoznaju sa problemima štićenika, da razbijemo predrasude koje imaju, odnosno da ih animiramo da budu spremni da zaposle štićenike", kazao je on.

Deo projekta se odnosi i na formiranje mreže za postepenu podršku štićenicima nakon izlaska iz doma, što bi u praksi značilo da oni u svom gradu imaju organizaciju kojoj mogu da se obrate za pomoć kada se vrate iz doma, a predviđeno je da se, najpre, u mrežu uključe pomenuti gradovi te da se nakon toga ona širi.

Projekat "Podrška maloletnim prestupnicima da se ponovo integrišu u društvo i tržište rada" deo je projekta "Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih", čija je ukupna vrednost 4,7 miliona evra, a koji finansira Evropska unija kroz program IPA 2014 i kofinansira Vlada Srbije.

Cilj tog krovnog projekta je obezbeđivanje veće društvene uključenosti mladih u Srbiji kroz povećanje zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima.

EU i Vlada Srbije su bespovratno dodelili 24 granta, koji će se realizovati u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021. godine.

Izvor: Beta






Nema komentara:

Objavi komentar