Translate

13. 08. 2019.

Mogući manji trgovinski sporazumi SAD i Britanije pre sveobuhvatnog


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Mogući manji trgovinski sporazumi SAD i Britanije pre sveobuhvatnog                                  
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da bi Velika Britanija i SAD  mogle da potpišu više manjih, sektorskih sporazuma o slobodnoj trgovini pre potpisivanja sveobuhvatnog, čime bi pomogli Londonu da se izbori sa posledicama u slučaju Bregzita bez sporazuma 31. oktobra.

Bolton je posle sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i drugim bitanskim zvaničnicima 12. avgusta u Londonu rekao da smatra da bi takvi "mikrosporazumi" fokusirani na određene industrije, poput automobilske, mogli brzo da se ispregovaraju i dobiju široku podršku u američkom Kongresu.

"Krajni cilj je sveobuhvatan trgovinski sporazum koji pokriva ukupnu trgovinu robom i uslugama", rekao je Bolton. "Ali, da bi se do toga došlo, možete da radite po sektorima... Drugim rečima, možete da izdvojite neke oblasti u kojima je moguće postići bilateralni sporazum veoma brzo i direktno", dodao je on, preneo je 13. avgusta britanski dnevnik Gardijan.

Prema Boltonovim rečima, u nekim drugim sektorima, poput finansijskih usluga, možda će biti teže doći do sporazuma.

To je prvi put da su SAD nagovestile mogućnost postizanja više manjih sporazuma pre sveobuhvatnog, čime su naglasile svoj stav prema Britaniji suočenoj sa potencijalnim posledicama trgovinskih barijera EU, najvećeg britanskog izvoznog tržišta.

Prethodno su se SAD odupirale sektorskim sporazumima sa EU.

Bolton je pred novinarima ponovo istakao evroskeptični stav američke administracije rekavši da su on i (Donald) Tramp bili "za napuštanje (EU) pre nego što su drugi bili za to". "Ako ne bude sporazuma o Bregzitu, biće to odluka britanske vlade. Mi bi to s entuzijazmom podržali", dodao je Trampov savetnik.

Glavna poruka njegovog puta u Britaniju, rekao je dalje, bila je da prenese Trampovu želju da vidi uspešan izlazak Britanije iz EU. "S vama smo", naglasio je Bolton.
  
Odnosi Džonsona i Trampa dobro su počeli i oni su pet puta razgovarali telefonom od kako je britanski premijer postao lider Konzervativne partije pre 18 dana.

"Uspešan izlazak Britanije iz EU biće dokaz demokratske vladavine i ustavnosti. To je važno za Britaniju. Ali to je važno i za SAD", istakao je Bolton.

Bolton je odbacio mišljenje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da bi Bregzit bez sporazuma mogao da ugrozi Sporazum na Veliki petak uvođenjem "tvrde granice" prema Irskoj rekavši da on ne vidi pretnju po taj sporazum.

Kako je rekao, Britanija se "neće srušiti ni ako ne postigne sporazum o izlasku. Primenjuju se pravila Svetske trgovinske organizacije. Imamo puno sporazuma, bilateralnih i nekih multilateralnih, koji u tom kontekstu mogu da se koriste kao modeli", zaključio je Bolton.

Izvor: The Guardian
Foto: Beta/AP



Nema komentara:

Objavi komentar