Translate

09. 08. 2019.

U Italiji raspad koalicije, Salvini poziva na izbore


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; -mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

U Italiji raspad koalicije, Salvini poziva na izbore                                                
Potpredsednik vlade Italije i lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini pozvao je na prevremene izbore "što pre" proglašavajući kraj vladajuće koalicije posle 14 meseci na vlasti, čime Italija ulazi u period neizvesnosti. Italijanski mediji pišu da Liga želi prevremene parlamentarne izbore u drugoj polovini oktobra i dodaju da bi, bez obzira na datum, ta stranka verovatno dobila najviše glasova.

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, piše AFP i dodaje da se još ne zna da li će biti formirana tehnička vlada ili će trenutna vlada obavljati tekuće poslove do novih izbora.

"Idemo odmah u Parlament da saopštimo da više nema većine i brzo zatražimo glasanje", rekao je Salvini u večernjim satima 8. avgusta, posle niza sastanaka političkih lidera.

Iznenadna izjava Salvinija je izazvala nezadovoljstvo koalicionog partnera, potpredsednika italijanske vlade i lidera Pokreta pet zvezda Luiđija Di Maja, koji je odgovorio da se njegov pokret ne boji novih izbora.

"Spremni smo, ne zanima nas ni najmanje zauzimanje pozicija u vladi, niti je ikada", naveo je Di Majo optužujući Salvinija, koji se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, da se igra sa Italijom. Rekao je i da će se pre ili kasnije Italijani okrenuti protiv lidera Lige, preneo je AFP.

Kada je reč o datumu izbora, Di Majo je za to da se održe nakon što parlament odobri reformu kojom se smanjuje broj poslanika. Glasanje bi trebalo da bude početkom septembra.

Kriza u koaliciji izbila je oko glasanja u parlamentu za železničku liniju brzog voza između Torina i francuskog grada Liona. Liga je glasala za tu liniju a Di Majov pokret se tome od ranije protivi.

U čemu je problem?

Dve vladajuće stranke ne slažu se oko mnogih stvari ali su tenzije sada eskalirale, na pitanju velikog infrastrukturnog projekta, koji u Italiji zovu TAV, a koji delom finansira EU.

Zbog neslaganja oko železničkog projekta premijer Đuzepe Konte stavio je na čekanje tendere.

Više milijardi evra vredan projekat TAV (Treno Alta Velocità) uključuje 58 kilometara dug tunel kroz Alpe a Pokret pet zvezda mu se oštro protivi zbog cene i ekoloških efekata.

Kako piše BBC, očekivalo se da tunel od Torina do Liona košta 8,6 milijardi evra ali je italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli, član Pokreta pet zvezda, u jednom izveštaju naveo cenu iznad 20 milijardi.

EU je obećala da će finansirati 40% projekta.

Liga tvrdi da će taj projekat doprineti zapošljavanju i podstaći ekonomski rast i da je prelazak sa drumskog saobraćaja na železnički dobar za životnu sredinu.

Pristalice projekta kažu da će njegovom realizacijom put između dva grada biti prepolovljen, na samo dva sata. Tunel će omogućiti i da se od Pariza do Milana putuje oko četiri sata prema gotovo sedam danas.

 Projekat je pokrenut pre 20 godina a planirano je da bude završen 2025.

Inače, Liga je kao pitanja o kojima se ne slaže sa Pokretom pet zvezda navela i fiskalnu politiku, energetiku, reformu pravosuđa, regionalnu autonomiju i odnose sa Evropom.

Vlada radi od jutra do mraka

Premijer Konte rekao je da Salvini mora da objasni Italijanima zašto želi da sruši koalicionu vladu. U kratkom saopštenju iz kancelarije premijera, Konte, koji je blizak Pokretu pet zvezda, kaže da više neće da trpi Salvinijeve napade na ministre.

Konte je takođe optužio Salvinija da se oslanja na "parole" da bi dobio podršku.

"Biračima koji su verovali u obećane pomene on mora da opravda razloge koji su ga naterali da prerano i naglo prekine rad vlade", naveo je Konte.

"Neću dozvoliti priče o vladi koja ne funkcioniše... Ova vlada je uvek malo govorila a mnogo radila", rekao je za AP Konte.

"Ova vlada nije na plaži svaki dan nego sedi u institucijama i radi od jutra do mraka uz poštovanje Italijana", istakao je italijanski premijer.

Salvinijeve šanse

Salvini nedeljama preti novim izborima, piše britanski Gardijan, jer Liga, prema istraživanjima javnog mnjenja, uživa poverenje 39% glasača.

Istovremeno je za godinu dana podrška Pokretu pet zvezda prepolovljena, na 15%.

Liga je trijumfovala na evropskim izborima u maju, kada je osvojila 24% glasova. Pokret pet zvezda je dobio 17% i bio je treći posle Demokratske partije, koja je osvojila 23%.

Britanski dnevnik piše i da je Salvini, koji je gotovo uvek u kampanji, 7. avgusta počeo dvonedeljnu posetu  primorskim mestima širom Italije.

Foto: Beta/AP




Nema komentara:

Objavi komentar