Translate

22. 08. 2019.

Raspuštena Skupština Kosova


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Raspuštena Skupština Kosova                   

Sa 89 glasova za i jednim protiv Skupština Kosova 22. avgusta je donela odluku o raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta. Prištinska štampa piše da će izbori biti održani 6. oktobra.

Skupština Kosova je prethodno sa 103 glasa za Skupština usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma IPA 2018 sa Evropskom unijom u iznosu od više od 90 miliona evra.

Rasprave o raspuštanju Skupštine Kosova nije bilo, već su se o inicijativi koju je predstavio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjasnili šefovi poslaničkih grupa.

Posle odluke Skupštine predsednik Kosova ima ustavni rok od deset dana da zakaže izbore.

Dnevnik "Koha net" je objavio da će izbori biti zakazani za 6. oktobar.

Izvor dnevnika je rekao da će na osnovu sastanka predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednice CIK-a Valjdete Daka 21. avgusta, Tači zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju šestog saziva parlamenta.

"Predsednik je rekao da će ako Skupština bude raspuštena on odmah 23. avgusta ili najkasnije 26. avgusta  potpisati ukaz o datumu prevremenih izbora. On je odlučio da to bude 6. oktobra", rekao je izvor dnevnika.

Inače, predsednik vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na tu funkciju 19. jula pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u Hagu.

Bio je to drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu - prvi put ostavku je podneo 2005, kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Haradinaj: Kosovo pokazalo političku zrelost odlukom o raspuštanju Skupštine

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je nakon odluke Skupštine Kosova o raspuštanju šestog saziva rekao da je tom odlukom Kosovo pokazalo političku zrelost i naglasio da je na građanima Kosova da odluče ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

"Cenim to kao znak političke zrelosti političkih subjekata i za odobravanje IPA sporazuma u Skupštini. Snažno verujem da će građani zemlje iskoristiti svoje pravo da odluče ko će upravljati u narednim fazama zemlje. Drago mi je što je sve ovo došlo sa tako velikom političkom zrelošću", rekao je Haradinaj posle sednice Skupštine.

Kako je rekao, sada sve političke snage imaju priliku da ponude koncept razvoja.

"Već smo sarađivali sa SDPK sa 100-odstotnim državnim konceptom, ali takođe smo otvoreni za Alijansu novo Kosovo i Socijaldemokratsku inicijativu. Danas smo pobednici kao Kosovo sa zrelošću koje smo pokazali i poslali signal o našoj demokratiji. Za građane je važno da se fokusiraju na koncepte koje imaju stranke", rekao je Haradinaj.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, zatražio je od predsednika Kosova da što pre odredi datum izbora.

"Očekujem da će predsednik vrlo brzo odrediti datum izbora", rekao je Hoti za KTV.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti napisao je na Fejsbuku da sada nema vlade dužnika već dolazi vlada razvoja.

"Nakon pada vlade, Skupština je raspuštena. Čestitamo! Sada se okrećemo građanima, izvoru suvereniteta, slobodnim i demokratskim izborima, novom legitimitetu institucija, dobrom upravljanju građanima. Ova bivša vlada jedva je formirana tri meseca nakon izbora 11. juna 2017, sa minimalnom većinom od samo 61 poslanika. I to je jedva održavano", napisao je Kurti.

Šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi ocenio da su odlučili da ne ulaze u koaliciju sa glavnim strankama DSK, DPK ili Samoopredeljenjem.

Šerifi je rekao da je Avdulah Hoti zaboravio da zahvali Ramušu Haradinaju koji je doveo zemlju do izbora, jer je rekao da opozicija to nikada nije mogla da učini.

"Hoti je kao predstavnik DSK u svom govoru zaboravio da se zahvali premijeru Ramušu Haradinaju, koji je svojom ostavkom omogućio izlazak na izbore, tako da za opozicione DSK i Samoopredeljenje država ne bi izašla na izbore do poslednjeg dana Haradinajevog mandata", rekao je Šerifi.

Izvor: Beta
Foto: Beta



Nema komentara:

Objavi komentar