Translate

07. 08. 2019.

UN upozorile da italijanski zakon ugrožava živote migranata



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

UN upozorile da italijanski zakon ugrožava živote migranata                      
Agencija UN za izbeglice izrazila je zabrinutost da bi novi italijanski zakon koji predviđa stroge kazne za vlasnike privatnih spasilačkih brodova mogao da ugrozi živote migranata koji pokušavaju da dođu u Evropu preko Sredozemnog mora. Takozvanim "bezbednosnim dekretom" koji je usvojio parlament Italije maksimalna kazna za ulazak u italijanske vode bez dozvole podignuta je s 50.000 na milion evra.

Zakon čije je donošenje inicirao ministar unutrašnjih poslova Italije, desničar Mateo Salvini, dozvoljava i hapšenje kapetana koji ignorišu naređenje da ne ulaze u italijanske luke i momentalnu zaplenu njihovih brodova.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da nevladine organizacije koje upravljaju spasilačkim brodovima igraju "neprocenjivu ulogu" u spasavanju života i da "požrtvovanost i humanost koja motiviše njihove aktivnosti ne treba da budu kriminalizovani ili stigmatizovani".

Novi italijanski zakon mogao bi da spreči spasilačke aktivnosti privatnih brodova u trenutku kada su evropske države u najvećoj meri odustale od spasavanja migranata na Mediteranu, naveo je UNHCR.

Salvini uporno odbija da dozvoli spasilačkim brodovima humanitarnih grupa da dovode migrante u italijanske luke, dok čamci koji krijumčare migrante nastavljaju da pristižu na Lampeduzu, najjužnije ostrvo u Italiji.

Italijanski Senat usvojio je zakon sa 160 glasova za i 57 protiv, uz 21 uzdržan, a ministar policije Salvini je takvu odluku nazvao "korakom napred ka bezbednijoj Italiji" i zahvalio italijanskom narodu i "blagoslovenoj devici Mariji", prenela je italijanska agencija Ansa.

Evropska komisija je saopštila da analizira novi italijanski zakon kako bi utvrdila da li je u skladu sa zakonima EU.

Od kako je 2018. godine preuzeo dužnost u vladi koju je formirala vladajuća populistička koalicija, Salvini je jednim od političkih prioriteta proglasio sprečavanje migranata da se domognu italijanskih obala i pritisak na ostale zemlje EU da preuzmu odgovornost za izbeglice.

Salvini je zabranio spasilačkim brodovima humanitarnih organizacija da sa migrantima uplovljavaju u italijanske luke, uz obrazloženje da to samo ohrabruje krijumčare na severu Afrike da koriste nebezbedna povila za prevoz mingranata.

Međunarodna organizacija UN za migracije (IOM) saopštila je da je od početka godine preko Sredozemnog mora do Evrope stiglo 39.289 migranata, što je oko 34% manje nego u istom periodu 2018. godine.

Grčka i Španija su od 1. januara bile ulazne tačke za 82% novopridošlih izbeglica, dok je broj onih koji su doplovili do Italije značajno opao - sa 18.872 u prvih sedam meseci 2018. godine, na 3.950 ove godine, saopštio je IOM.

Opao je i broj potvrđenih pogibji migranata u moru, sa 1.517 u periodu od 1. januara do 4. avgusta prošle godine, na 840 u istom periodu ove godine, naveo je IOM.

Foto: Beta/AP
















Nema komentara:

Objavi komentar