Translate

16. 08. 2019.

EU planira manji rast uvoznih kvota za čelik


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

        EU planira manji rast uvoznih kvota za čelik                                                                     
Evropska komisija predložila je jačanje mera zaštite od rasta uvoza čelika podstaknutog američkim carinama a nakon što su čeličane objavile da je evropska industrija u opasnosti. U saopštenju je Komisija navela da planira da smanji povećanje uvoznih kvota na 3% sa predviđenih 5% od 1. oktobra.

Direktori čeličana, uključujući Outokumpu, Zalcgiter i divizije ArselorMitala, u junu su tražili od Komisije da ukine ili odloži povećanje uvozne kvote za 5% koje je stupilo na snagu 1. jula.

EU kvote su utvrđene na nivou prosečnog uvoza u periodu 2015-2017. plus 5% sa povećanjem za novih 5% od 1. jula i godinu dana kasnije.

Industriju čelika EU u 2018. je pogodilo povećanje uvoza gotovih čeličnih proizvoda za 12% na tržište koje je poraslo za samo 3,3%, saopštilo je uduruženje te industrije Eurofer.

Do rasta uvoza je došlo uprkos jačanju zaštitnih mera usmerenih na ograničenje uvoza nakon što je Vašington uveo uvozne carine od 25% koje su praktično zatvorile američko tržište.

Predloženo će biti razmotreno sa članicama Svetske trgovinske organizacije na koje će delovati i dostavljeno članicama EU na odobrenje pre oktobra, saopštila je 14. avgusta Evropska komisija.

Komisija takođe planira da spreči da neka zemlja premaši udeo u kvartalnom uvozu toplo valjanog pljosnatog čelika od 30%.

To bi moglo da utiče na Tursku, koja ima veliki udeo u uvozu u EU, smatra analitičar Alan Spens.

On je rekao i da će Indonezija, prema predlogu, izgubiti izuzeće za tople i hladno valjane proizvode od čelika.

"Kapacitet rasta Indonezije i prateći uticaj na uvoz u Evropu, posebno toplo valjanog čelika, (nepovoljno) deluje na cene domaćih proizvođača", rekao je taj analitičar.

Foto: Beta/AP

Nema komentara:

Objavi komentar