Translate

12. 08. 2019.

Brazil ostaje bez nemačke pomoći zbog seče šuma


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;
Brazil ostaje bez nemačke pomoći zbog seče šuma                                                                      
Predsednik Brazila Žair Bolsonaro oštro je kritikovao Nemačku, nakon što je ta zemlja odlučila da zamrzne finansijsku pomoć Brazilu zbog sve intenzivnijeg krčenja šume u Amazonu. Nemačka za početak planira da zamrzne oko 35 miliona evra, a među projektima koji bi mogli da budu pogođeni je i Fond za Amazon, formiran 2008. radi pikupljanja donacija za sprečavanje, nadgledanje i borbu protiv krčenja Amazona.

Bolsonaro je, odgovarajući na potez Berlina, negirao značaj nemačkog finansiranja projekata održivog razvoja šuma u Brazilu.

"(Nemačka) neće kupiti Amazon. Mogu bolje da iskoriste taj novac. Brazilu nije potreban", rekao je Bolsonaro, desničar poznat po vezama s agrobiznisom.

List Tagesšpigel preneo je 10. avgusta reči nemačke ministarke ekologije Svenje Šulc da njeno ministarstvo planira da obustavi slanje novca Brazilu pošto nije u potpunosti posvećen suzbijanju krčenja Amazona.

"Politika brazilske vlade u Amazonu izaziva sumnju da li se zaista sprovodi konzekventno smanjenje stope deforestacije", rekla je Šulce, dodajući da će saradnja biti nastavljena tek kada to postane sasvim jasno.

Prema pisanju nemačkog dnevnika, zamznuto će biti 35 miliona evra iz međunarodne inicijative ministarstva za suzbijanje klimatskih promena. U okviru te inicijative, Nemačka je od 2008. godine za Brazil izdvojila 95 miliona evra.

Projekti koji su u toku biće do daljnjeg nastavljeni, ali će novi projekti koji su u fazi planiranja biti suspendovani, izjavio je jedan portparol ministarstva ekologije, a prenosi agencija Dpa.

Brazilski Nacionalni institut za prostorno planiranje objavio je prošle sedmice satelitske snimke koji pokazuju da je intenzitet uklanjanja šumskih područja u Brazilu u junu porastao za 88% u odnosu na isti period 2018. godine, a u julu za čak 212%.

Taj institut je objavio da je u julu raskrčeno više od 2.200 kvadratnih kilometara amazonske prašume. Bolsonarova vlada te je podatke odbacila kao nepouzdane.

Nemačka je među tri zemlje koje Fondu za Amazon daju najviše novca, a prva na listi donatora je Norveška.

Norveška je ranije upozorila da bi mogla da se povuče iz Fonda i da će na polovinu smanjiti sredstva koja uplaćuje za Brazil, uz mogućnost da potpuno
prestane da plaća.

Izvor: EURACTIV.rs
Foto: Pixab


Nema komentara:

Objavi komentar