Translate

06. 08. 2019.

Dogovoreno formiranje Vlade BiH u roku od mesec dana



EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Dogovoreno formiranje Vlade BiH u roku od mesec dana                                            
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, postigli su dogovor o formiranju Saveta ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH. Evropska unija je ocenila da je formiranje Vlade BiH od vitalnog značaja za građane BiH i za evropske integracije zemlje.

Prema sporazumu, koji je potpisan 5. avgusta u Sarajevu na sastanku u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo ambasadora EU Larsa Gunara Vigemarka, novi Savet ministara BiH bude formiran za 30 dana.

"Ako Predstavnički dom i Dom naroda BiH ne budu formirali novi Savet ministara BiH u roku od 30 dana, ovaj sporazum neće više važiti", rekao je lider SNSN-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će SNSD u tom slučaju blokirati rad svih institucija i da tu "neće pomoći nijedna međunarodna i evropska institucija".

Dodik je rekao da je sporna tačka u pregovorima bilo usvajanje godišnjeg programa  za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), na čemu je insistirala SDA.

Dodik je naveo da je postignuto rešenje da se u vezi s tim pitanjem deluje na osnovu Ustava i zakona, uvažavajući pritom stavove svih nivoa vlasti u vezi sa odlukama o integracionim procesima. RS je ranije saopštila da se protivi ulasku BiH u NATO.

Lider SNSD je naveo da će BiH nastaviti saradnju sa NATO.

Prema tački 3 sporazuma, BiH će "nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH".

"Potvrditi opredeljenje za unapređenje odnosa sa NATO, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu se sprovode u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Saveta ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsedništva za sprovođenje spoljne politike", navodi se u tački tri, koja se smatra najbitnijom odredbom sporazuma.

Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsedništva BiH i Saveta ministara BiH, piše u sporazumu.

Dodik je rekao da je "ključno pitanje da se formira Savet ministara BiH i da se odblokiraju sve procedure u vezi sa infrastrukturnim projektima, a posebno evropske integracije", i dodao da je namera SNSD-a da "zaštiti ustavnu poziciju RS u okviru BiH".

Lider SNSD-a je rekao da su lideri tri stranke postigli saglasnost i o tome da treba biti okončan mandat Visokog predstavnika kada BiH ispuni sve uslove za pristupanje EU.

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je zadovoljan što je uporno insistiranje hrvatske strane na dijalogu i dogovoru urodilo plodom, ostvarujući napredak koji bi trebalo konačno da omogući da izborni pobednici formiraju novi Savet ministara BiH.

Prema njegovim rečima, za HDZ BIH je od ključnog značaja to što je u zajedničkoj izjavi, koji je program rada budućeg Saveta ministara i parlamentarne većine na državnom nivou, kao prioritet jasno naznačeno sprovođenje presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH.

Na taj način, dodao je Čović, treba da se obezbedi ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u skladu sa izbornom voljom.

"Ovo je u interesu svih naroda i građana BiH, ali i izgradnje BiH kao moderne evropske države u kojoj će se ravnopravnost konstitutivnih naroda dosledno poštovati i koja će svojom opredeljenošću za političku odgovornost napredovati na putu ka boljoj budućnosti", kazao je Čović, preneo je portal Klix.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je potpisivanjem sporazuma o formiranju Saveta ministara napravljen dobar politički okvir.

"On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sledeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju pre svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije...", rekao je Izetbegović novinarima u Tuzli.

On je naveo da je lider SNSD-a Milorad Dodik tražio rok od mesec dana u kome će se pokušati odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, početi s formiranjem Saveta ministara BiH i Vlade Federacije BiH paralelno, dok bi se, kako je dodao, hodu trebali rešiti i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu.

"Rok od mesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sledećih mesec-dva dana", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je sporazumom definisano da će se nastaviti saradnja s NATO u definisanom okviru, i da je bitno zadržati trend i okvir.

"Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) je aktiviran pre devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izveštaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sledeće tri godine", rekao je lider SDA.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da će sticanjem kandidatskog statusa za ulazak u EU prestati mandat Visokog predstavnika u BiH, lider SDA je kazao da on prestaje kada se ispuni takozvani uslov 5+2.

"To nije bila tema današnjeg sporazuma. Mi o tome u BiH nećemo odlučivati, je o tome odlučuje Savet za primenu mira (PIC), odnosno međunarodna zajednica", naglasio je Izetbegović.

Portparolka EU Maja Kocijančič pozdravila je sporazum kao korak koji je od ključne važnosti za napredak BiH u procesu integracije u Uniju.

 "Političke stranke su se čvrsto opredelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave sa provođenjem neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te sa konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", navela je portparolka, u izjavi prosleđenoj iz Delegacije EU u BiH.

Kako bi se zadržao neophodan zamah, dodala je Kocijančič, EU očekuje od političkog vođstva u BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i bez daljeg odlaganja omogući redovno funkcionisanje svih institucija, kako bi se obezbedila provedba reformi u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

Izvor: Beta
Foto: PRSC/






















Nema komentara:

Objavi komentar