Translate

21. 08. 2019.

Italijanske stranke pokušavaju da formiraju novu vladu


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Italijanske stranke pokušavaju da formiraju novu vladu                                                
Predsednik  Italije Serđo Matarela 21. avgusta počinje hitne konsultacije u kojima će predstavnici stranaka levog centra predlagati moguće sastave nove vlade, u pokušaju da se izbegnu vanredni izbori na jesen. Matarela, koji kao predsednik države u svojoj rezidenciji na Kvirinalu čuva ključeve za rešavanje krize, želi da se sve završi brzo nakon ostavke premijera Đuzepea Kontea.

Tako bar tvrde takozvani "kvirinalisti", novinari koje često porede s moskovskim "kremljolozima". Uz to, italijansko predsedništvo je čuveno po čuvanju informacija i trezvenosti, piše AFP.

"Matarela neće gubiti vreme i posebno neće dozvoliti poraz. Zahtevaće jasnoću i sistematičnost da bi se izgbegle taktike odugovlačenja", rekao je 21. avgusta Ugo Magri, novinar lista Stampa i "kvirinalista". On je dodao da će konsultacije početi popodne i trajati do 22. avgusta uveče.

Predsednik će se sastati s predsedavajućima oba doma parlamenta i svim poslaničkim grupama, zaključno s Pokretom Pet zvezda (M5S) koji je pojedinačno najbrojnija partija u parlamentu s osvojenih 32% glasova na prošlim izborima.

S druge strane, moćni šef ekstremno desničarske Lige i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji na eventualnim novim izborima može da računa na između 36 i 38% glasova, u odnosu na 15 ili 16% koliko bi dobio M5S, trenutno može da računa na onoliko poslanika koliko ide na 17% glasova dobijenih 2018.

Siguran u sebe i "zaštitu čistog srca Bogorodice", Salvini ne odustaje od stava da će od predsednika tražiti "kraljevski put" povratka na birališta.

Salvini je gurnuo Italiju u neizvesnost kada je 8. avgusta raskinuo koaliciju s M5S, sklopljenu pre 14 meseci, optužujući koalicione partnere za sistematsko protivljenje njegovim planovima i tražeći hitne izbore.

Predsednik Matarela, međutim, na raspolaganju ima više opcija za izlazak iz krize a izbori na jesen su samo jedna od njih.

On je međutim veoma odbojan prema toj ideji jer bi izbori bili održani u trenutku kada Italija, treća ekonomija zone evra, usporena i prezadužena, treba da predstavi svoj predlog budžeta za 2020. Evropskoj komisiji.

Matarela će saslušati predloge svih partija pre nego što donese odluku. Na tu odluku će se čekati najmanje do 23. avgusta.

U međuvremenu, Demokratska partija (PD) je kroz usta nekadašnjeg premijera Matea Rencija najavila da želi da razradi ideju o savezu s M5S radi formiranja "institucionalne" vlade koju bi ponovo mogao da vodi Đuzepe Konte. Analitičari navode da bi Matarela, ako vidi mogućnost za stvaranje nove većine, mogao da odobri kratko odlaganje do sledeće nedelje.

Takođe, opšte mišljenje je da je Konte, kog je šef M5S Luiđi di Majo opisao kao "slugu nacije bez kog Italija ne može", dobro prošao u ovoj krizi.

Renci je izrazio nadu da je moguće "okrenuti novu stranu za Italiju". Prema njegovim rečima, "dogovor M5S i PD može biti rešenje", uprkos velikoj netrpeljivosti iz prošlosti.
  
Međutim, postoji problem - ta ideja nema podršku čitave PD, čiji lider Nikola Cingareti nije naklonjen Konteu koji je, prema Cingaretiju, dao previše ustupaka Salviniju tokom trajanja koalicije Lige i M5S. Druga potencijalna prepreka je sam Renci, koji ne samo da je omrznuta figura u M5S već bi mogao da iskoristi situaciju ne bi li se vratio na čelo PD.

PD će 21. avgusta održati i sednicu svog rukovodstva, preneo je AFP.

Matarela će takođe razmotriti predlog nekadašnjeg premijera i predsednika Evropske komisije Romana Prodija - veliku proevropsku koaliciju levice i desnice, poput one u Nemačkoj, nazvanu "vlada Ursule" po opciji "Ursula" koja je okupila partije udružene da podrže izbor Ursule fon der Lajen za predsednicu nove EK. Salvinijeva stranka je glasala protiv nje.

I takva koalicija je pod velikim znakom pitanja jer bi uključivala i partiju Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija. Dosadašnji predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, blizak Berluskoniju, ocenio je da je tako nešto "nemoguće" i založio se za okupljanje "liberalne desnice".

Ako se ne postigne dogovor, Matareli ostaju dve mogućnosti: tehnička vlada koja bi usvojila budžet i pripremila izbore za proleće 2020. ili "predsednička vlada" čiji bi jedini mandat bilo organizovanje izbora krajem oktobra.

Izvor: Beta
Foto: Beta/AP





Nema komentara:

Objavi komentar