Translate

05. 08. 2019.

Francuskinje lezbijke i samice više neće morati u instranstvo na veštačku oplodnju


EurActiv Srbija;Adresa: Dečanska 8 / III sprat,11000 Beograd, Srbija;Telefon: 0113602 433,011 3602 435; Faks:011 3620 607; e-mail:redakcija@euractiv.rs; web: http://www.euractiv.rs;

Francuskinje lezbijke i samice više neće morati u instranstvo na veštačku oplodnju




Žene koje žive same i lezbijke u Francuskoj više neće morati da idu u inostranstvo da bi zatrudnele uz lekarsku pomoć već će to moći da obave i kod kuće, predviđeno je novim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji. U 18 članica EU lezbijski parovi i žene samice bez obzira na seksualnu orijentaciju već imaj pristup medicinski potpomognutoj oplodnji.

Zakon o bioetici, čiji je nacrt uradila vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona, uključuje pojašnjenje ko ima pravo na veštačku oplodnju i in vitro oplodnju (IVF). Trenutno je pravo na potpomognutu reprodukciju ograničeno na neplodne heteroseksualne parove.

Iako francuska vlada navodi da na ovaj način odgovara na promene u društvu, izvesno je da će novi zakon izazvati burnu debatu kada u septembru stigne u parlament. Kada je Francuska u maju 2013. donela zakon po kome istopolni parovi mogu da se venčavaju i usvajaju decu, stotine hiljada ljudi protestovalo je u Parizu.

U nacrtu novog zakona francuski nacionalni zdravstveni sistem poziva se da pokriva troškove četiri pokušaja potpomognute oplodnje za sve žene do starosne granice koja će tek biti utvrđena.

Tim zakonom takođe se omogućava deci začetoj doniranom spermom da otkriju identitet davaoca na zahtev kada napune 18 godina, što je promena u odnosu na važeću strogu zaštitu anonimnosti donatora.

Međutim, zabrana surogat materinstva neće biti ukinuta.

Za predložene odredbe lobirale su francuske grupe za zaštitu prava LGBT osoba nakon legalizacije istopolnih brakova. Oni smatraju da će omogućavanje IVF i drugih procedura lezbijkama i ženama koje žive same zadržati majke i njihove bebe u francuskom pravnom sistemu i obezbediti im pristup izdašnom zdravstvenom sistemu zemlje.

"To je jednostavno mera jednakosti građanki Francuske bez obzira koje su seksualne orijentacije", navelo je u saopštenju Udruženje gej i lezbijki roditelja i budućih roditelja.

Istovremeno 20 konzervativnih grupa već organizuje protest za oktobar ističući da će novi zakon za posledicu imati da više dece raste bez očeva. Te grupe se takođe plaše da će proširenje obuhvata za veštačku oplodnju na kraju dovesti do legalizacije surogat majčinstva.

"Reći da stvarate nova prava... dok ignorišete posledice po decu, odvratan je i prezira vredan proces", rekao je  Alberik Dimon (Alberic Dumont), potpredsednik grupe Demonstracija za sve koja je jedan od najoštrijih kritičara novog zakona.

Lezbijski parovi i žene koje žive same bez obzira na seksualnu orijentaciju već imaj pristup medicinski potpomognutoj oplodnji u 18 od 28 članica EU.

Francuskinje koje nisu imale pravo na proceduru veštačke oplodnje često su odlazile u susedne Španiju ili Belgiju gde jedan IVF postupak košta više hiljada evra.

Viržini (36), koja živi u Marselju, venčala se sa Sesil u junu. Njih dve su odlučile da ne čekaju usvajanje zakona koji je predložila vlada jer strahuju da bi parlamentarna debata mogla da traje mesecima.

Umesto toga, odlučile su da iskoriste spermu donatora poslatu iz Danske koju su platile 1.000 evra. Taj proces je u Francuskoj ilegalan i zato Viržini, koja će nositi bebu, ne želi da kaže svoje prezime.

"Ako taj prvi pokušaj ne uspe, razmislićemo da iskoristimo novi francuski zakon", rekla je ona za agenciju AP.

Viržini kaže da je teško uraditi nešto što je nelegalno i misli da će predloženi zakon pomoći mnogim Francuskinjama, iako se plaši anti-gej reakcije.

Amandine Sevolino (35) i njena supruga Kamij iz Montepeljea, na jugu Francuske, venčane su godinu i po dana. Sevolino je otišla u Španiju da pokuša da zatrudni ali joj se nisu svideli anonimnost donatora i komercijalna dimenzija celog postupka.

Konačno je odlučila da se oplodnja obavi kod kuće, uz pomoć prijatelja koji se složio da donira spremu.

"Sačinili smo ugovor iako znamo da nema pravnu vrednost", rekla je Sevolino. "Ako to funkcioniše, dete će znati kako je došlo na svet", dodala je ona.

Ipak, ona i dalje okleva da li da francuskim lekarima kaže istinu. Stuacija "nas tera da lažemo", požalila se Sevolino.

Ona misli da će parlamentarna debata podići političke tenzije ali se i nada da će novi zakon pomoći francuskom društvu da bolje prihvati majke lezbijke i samohrane majke. "Obično je tako u Francuskoj da je, jednom kada je zakon usvojen, to konačno", rekla je Sevolino.

Izvor: AP
Foto: Beta/AP


Nema komentara:

Objavi komentar